3 porcje / 670 kcal

Sałatka z masłem orzechowym

Składniki

1/3 szklanki masła orzechowego
Sok z limonki lub połówki cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Szczypta płatków chili
Sól i pieprz do smaku
Mix sałat
1 gruszka
50 g suszonych pomidorów
100 g sera feta lub sera pleśniowego
½ szklanki orzechów włoskich

Przepis

Najpierw przygotuj sos. W miseczce umieść odpowiednią ilość masła orzechowego i po kolei dodawaj pozostałe składniki, czyli sok z limonki lub połowy cytryny, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, oliwę z oliwek, miód lub syrop klonowy (możesz go ewentualnie zastąpić syropem z agawy), szczyptę chili oraz sól i pieprz według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól składnikom się ze sobą „zaprzyjaźnić”.

Następnie do dużej miski wsyp mix sałat, wrzuć obraną i pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz pokrojony w kostkę ser. Przed dodaniem orzechów do sałatki, upraż je na patelni. Sałatkę polej sosem maksymalnie 15 minut przed podaniem. Gotowe!

Pyszny pomysł na lunch – sałatka z masłem orzechowym

Sałatka z masłem orzechowym podawana z kromką chrupiącego pieczywa to idealny pomysł na pyszny i pełnowartościowy lunch, gdy masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Może być także świetnym dodatkiem do obiadu. Świetnie skomponuje się na przykład z grillowaną piersią z indyka oraz ryżem czy też z kurczakiem po tajsku. Sos do sałatki z masła orzechowego wbrew pozorom nie jest kaloryczny. Choć ok. 120 kcal ma łyżka masła, to są to w pełni zdrowe i wartościowe kalorie w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Sałatka z masłem orzechowym jest naprawdę uniwersalna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobienie jej od A do Z nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. To typowa sałatka awaryjna, którą zrobisz, gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Jak widać w przepisie, składniki można modyfikować, biorąc pod uwagę to, co masz w lodówce. Ser feta możesz zamienić na pleśniowy, syrop klonowy na miód i tak dalej. To samo z masłem orzechowym – użyj takiego, które lubisz najbardziej. Może to być zarówno delikatne masło z orzechów laskowych, jak i pasta z orzechów pistacjowych, której lekko słony smak na pewno nada ciekawy charakter sałatce. Sos do sałatki z masła orzechowego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mimo że tworzy go wiele składników, większości z nich na pewno na co dzień używasz w swojej kuchni.