24 porcje / 278 kcal

Lody z masłem orzechowym

Składniki

250 ml mleka
250 ml masła orzechowego
500 ml śmietanki 30% lub 36%
60 g cukru
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Przepis

W garnku umieść mleko oraz pastę pistacjową i podgrzewaj je do momentu, aż masło się rozpuści, a następnie połączy z mlekiem. Teraz dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj je na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i lekko wystudź. Następnie przelej ją do innego naczynia i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Następnie przykryj pojemnik i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia schłodzoną masę zmiksuj i włóż do zamrażarki. Teraz przez pierwsze trzy godziny musisz wyjmować lody co pół godziny i miksować je, żeby uzyskały puszystą konsystencję. Pozwoli to także uniknąć wytwarzania się kryształków lodu. Na koniec pozostaw lody w zamrażarce do zmrożenia i gotowe! Lody podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami.

Domowe lody z masła orzechowego

Domowe lody z masłem orzechowym

Skoro lato zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy przygotować dla Was przepis na pyszne lody o smaku masła orzechowego. Nie ma bowiem nic lepszego niż zimne, domowe lody w upalny dzień! Choć na ich przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu gwarantujemy, że ich smak wynagrodzi każdą minutę czekania. Z podanych składników uzyskasz ponad litr pysznych lodów, dlatego z całą pewnością wystarczą Ci na długo.

Taki lodowy deser możesz uzupełnić ulubionymi dodatkami, np. bananem, malinami, truskawkami, kawałkami czekolady, bitą śmietaną czy słodką polewą. Świetnie komponuje się także z ciastami. Połączenie ciepłego wypieku z zimnymi lodami jest naprawdę niesamowicie pyszne!

Lody o smaku masła orzechowego – prosty przepis

Wbrew pozorom przepis na lody o smaku masła orzechowego nie jest trudny. Wymaga tylko nieco cierpliwości, ponieważ na gotowy produkt trzeba trochę poczekać. Do przygotowania lodów nie potrzeba za to żadnych specjalnych urządzeń – wystarczy jedynie mikser. Takie lody będą strzałem w dziesiątkę podczas imprezy! Gwarantujemy, że każdy gość z przyjemnością spróbuje takiego deseru i na koniec poprosi Cię o przepis. ? Masło orzechowe to uwielbiany w ostatnich latach smak lodów! Dlaczego więc nie wykonać ich w domu?

Nie można nie wspomnieć, że domowe lody to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla tych, które możesz kupić w każdym sklepie. Sam kontrolujesz, co do nich dodajesz. Możesz na przykład zmniejszyć ilość cukru lub zamienić go na ksylitol czy erytrytol, a mleko krowie na ulubiony napój roślinny.

5/5 - (2 votes)