5 porcji / 424 kcal

Granola z masłem orzechowym

Składniki

1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki masła orzechowego
100 g orzechów
3 łyżki syropu klonowego
Szczypta soli
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka dowolnego oleju roślinnego
Inne dodatki, np. kawałki czekolady, wiórki kokosowe, suszone owoce

Przepis

Rozpocznij od posiekania orzechów. Użyj takich, które lubisz najbardziej. Może to być również mix kilku gatunków. Świetnie sprawdzą się tu zarówno fistaszki, nerkowce, jak i migdały. Następnie do garnka dodaj płatki owsiane, posiekane orzechy, syrop klonowy, olej, sól i oczywiście masło orzechowe. Tu także wybór może paść na to, które smakuje Ci najbardziej. Masło z orzeszków ziemnych, pasta z pistacji czy masło z orzechów pekan – każde z nich sprawi, że smak granoli będzie miał nieco inny charakter.

Gdy wszystkie składniki będą już w garnku, lekko podgrzej jego zawartość, by masło orzechowe się rozpuściło i płynne składniki ładnie połączyły się z suchymi. Następnie wyłącz ogień i dodaj do masy inne dodatki, na jakie masz ochotę. Jeśli chcesz wzbogacić swoją granolę o cenne składniki, dorzuć do niej garść wiórków kokosowych. Wartości odżywcze kokosa to m.in. witamy C, E i te z grupy B. Natomiast dodając do granoli suszone owoce, będzie dobrym źródłem potasu, magnezu, żelaza, miedzi oraz manganu.

Teraz wszystko dobrze wymieszaj, by składniki się ze sobą zlepiły. Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C, a kiedy będzie się nagrzewał, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej cienką warstwę granoli. Włóż ją do piekarnika i mieszaj co kilka minut, by zarumieniła się z każdej strony (około 10 minut). Gdy już będzie równomiernie podpieczona, wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw granolę do ostygnięcia. Następnie przełóż ją do pojemnika. W taki sposób możesz przechowywać ją około 3 tygodnie.

Z czym jeść granolę z masłem orzechowym?

Domowa granola z masłem orzechowym to idealny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. Dzięki temu, że możesz zrobić ją na zapas, o poranku nie będziesz zastanawiać się, co takiego przygotować do jedzenia. Wystarczy dodać do niej jogurt lub mleko i smakowite śniadanie jest gotowe. Możesz także wzbogacić ją sezonowymi owocami czy odrobiną czegoś słodkiego. Ze swojej strony polecamy nasz przepis na krem pistacjowy. Jeśli chcesz mieć wersję wegańską granoli z masłem orzechowym, zamiast mleka wybierz napój owsiany lub kokosowy. Będzie smakowała równie pysznie!