1 porcja / 415 kcal

Tosty z masłem orzechowym fit

Składniki

2 kromki chleba orkiszowego
20 g masła orzechowego
5 g masła roślinnego
200 g truskawek
50 g erytrytolu

Przepis

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie domowego dżemu z absolutnie najprostszego przepisu na świecie. Wrzuć do garnka lub na patelnię ok. 200 g truskawek i dodaj do niego 50 g erytrytolu. Erytrytol ma zero kalorii i zerowy indeks glikemiczny. To dobry wybór na diecie redukcyjnej. Truskawki ze słodzidłem smaż około 20 minut, aż zaczną gęstnieć i nabiorą konsystencję dżemu.

W międzyczasie przygotuj tosty. A skoro mają być w wersji fit, najlepszym wyborem będzie sięgnięcie po pieczywo orkiszowe, które jest niskokaloryczne i zawiera sporą porcję błonnika, co z pewnością docenią osoby prowadzące aktywny tryb życia i dbające o linię. Dobrą alternatywą może być także chleb żytni. Przygotuj dwie kromki takiego pieczywa i posmaruj je cienką warstwą masła roślinnego. Wybierz takie, które zawiera jak najmniej tłuszczów nasyconych, ponieważ podnoszą one ogólny poziom cholesterolu, a także poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), a obniżają poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Tak przygotowany chleb włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut. Ważne, by tosty były chrupiące, ale nie suche.

Wyjmij przypieczone tosty z piekarnika, posmaruj je cienką warstwą masła orzechowego, np. masła z nerkowców, a na wierz nałóż warstwę domowego dżemu. Jeśli nie wykorzystasz całego dżemu, przełóż go do słoika i włóż do lodówki lub dolej do niego wody, a powstanie z niego pyszny kompot. Przed podaniem tosty możesz także oprószyć odrobiną cynamonu czy kardamonu lub ozdobić je listkami świeżej mięty. Gotowe!

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Tosty wydają się być mało wykwintnym daniem, prawda? Kojarzą się raczej z opcją wybieraną na szybkie śniadanie, gdy nie mamy czasu na nic innego. My chcemy odczarować tosty i sprawić, by każdy spojrzał na nie jako na danie, które również może być wyjątkowe. Chcemy, by podanie ich na śniadanie swojej drugiej połówce nie będzie świadczyło o braku kunsztu kulinarnego, ale o finezji i pomysłowości. Tosty mogą być bowiem podane na dziesiątki, jeśli nie setki różnych sposobów – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. My zaś zdecydowaliśmy się zaprezentować tosty z masłem orzechowym i dżemem w wersji fit. To przepis na naprawdę pożywne śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Zachęcamy do wypróbowania!

Tosty z masłem orzechowym fit – z czym warto je jeść?

Jak wspominaliśmy, najlepszą bazą do kanapki z masłem orzechowym i dżemem fit jest oczywiście chleb orkiszowy. To świetna alternatywa dla klasycznego białego chleba, który w tym przypadku nie sprawdzi się najlepiej. Ma on na szczęście wiele zdrowszych zamienników, dlatego – jeśli nie chleb orkiszowy – możesz wybrać także wspomniany już chleb żytni, który jest bardziej wartościowy odżywczo niż białe pieczywo. Inne, równie dobre opcje to:

  • Chleb pełnoziarnisty – jest bogatszy w błonnik, witaminy i minerały niż zwykły biały chleb. Zawiera również mniej cukru i węglowodanów prostych, co sprawia, że dłużej utrzymuje uczucie sytości.
  • Chleb z ziarnami – jest jeszcze bardziej wartościowy odżywczo niż chleb pełnoziarnisty, ponieważ zawiera dodatkowo ziarna, takie jak słonecznik, siemię lniane czy dynię. Dzięki temu jest bogaty w błonnik.

Jeśli natomiast chodzi o dodatkie, świetnym uzupełnieniem kanapki z masłem orzechowym fit są oczywiście różnego rodzaju owoce. Najlepszym wyborem będą te, które mają niski indeks glikemiczny, czyli maliny, borówki, porzeczki, wiśnie czy kiwi. Awokado także będzie znakomicie komponować się z tostami z masłem orzechowym fit. Jest ono znakomitym źródłem witamin A, C, E, K i H, a także witamin z grupy B, takich jak B1 (tiamina) oraz B2 (ryboflawina). Co więcej, zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Oprócz tego jest również bogate w substancje mineralne, takie jak wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.

5/5 - (2 votes)