1 porcja / 45 kcal

Pancakes z masłem orzechowym

Składniki

4 białka jaj
80 g otrąb owsianych
50 g masła orzechowego arachidowego
100 g truskawek

Przepis

Jak widać, do przygotowania pankejków wystarczą jedynie cztery składniki. Jest to naprawdę prosty przepis, którego wykonanie zajmie dosłownie kilka minut.

  1. Na samym początku w misce przygotuj cztery białka i lekko je ubije – piana nie powinna być sztywna.

  2. Następnie przy pomocy blendera zmiel otręby owsiane (lub płatki owsiane) na gładki proszek, który powinien mieć konsystencję mąki.

  3. Dodaj zmielone otręby do ubitych lekko białek i dokładnie wymieszaj.

  4. Smaż pankejki na dobrze rozgrzanej patelni po około 2 minuty z obu stron. Kontroluj czas smażenia, by placuszki się nie przypaliły.

  5. Gdy wszystkie pancakes będą już gotowe, przełóż je masłem orzechowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki, układając je jeden na drugim w stosiki po około 4-5 sztuk.

Jeśli chcesz, by Twoje pancakes były nieco słodsze, możesz dodać do nich odrobinę słodzika, szczyptę cynamonu czy innej ulubionej przyprawy. Nie powinno być to jednak konieczne, ponieważ truskawki dodadzą im odpowiedniej słodyczy.

Amerykańskie pancakes z masłem orzechowym w wersji fit

Pancakes to jedno z ulubionych dań Amerykanów. W Stanach serwowane są w praktycznie każdej knajpce w różnorodnych wersjach – zarówno na słodko, jak również na słono. Także w każdym markecie można kupić gotową mieszankę do przygotowania ich w domu. Obok słynnych kanapek peanut butter and jelly, pankejki są tym, z czym kojarzy nam się amerykańskie jedzenie. Wszyscy z pewnością znamy klasyczne połączenie pancakes i syropu klonowego oraz masła. Dzisiaj jednak przedstawiamy to pyszne danie w wersji bardziej fit, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Pyszne, słodkie pankejki z obniżoną zawartością kalorii? Brzmi jak idealny pomysł na śniadanie lub kolację!

Najprostszy przepis na białkowe pancakes z masłem orzechowym

Przygotowany przez nas przepis na pancakes z masłem orzechowym to idealny pomysł na posiłek potreningowy. Dlaczego? Duża zawartość białka z jajek oraz masła orzechowego pozwoli uzupełnić jego niedobór po wysiłku fizycznym – szczególnie po treningu siłowym. Jeśli chcesz, możesz także dodać do pankejków miarkę odżywki białkowej. Postaw na produkt z jak najmniejszą zawartością cukru. Dzięki temu taki posiłek będzie prawdziwym zastrzykiem energetycznym, który pozwoli Ci się zregenerować.