8 porcji / 150 kcal

Babeczki z masłem orzechowym fit, bananem i czekoladą

Składniki

100g pasty MASLOVE Classic
60g miękkiego masła (ok. 1/4 kostki)
100g mąki gryczanej
2 jajka
1 duży banan
100g ksylitolu
100ml mleka 0,5 – 1,5%
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
Orzechy ziemne do dekoracji
Pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%

Przepis

Prezentujemy nasz przepis na babeczki z masłem orzechowym fit, bananem i czekoladą. Przygotujcie sobie dużą miskę, w której będziecie łączyć składniki. Ponadto przyda się naczynie, w którym roztopicie czekoladę w kąpieli wodnej, a także forma do babeczek i papier do pieczenia lub papilotki. Zaczynacie jednak od utarcia miękkiego masła z ksylitolem i połową (50g) porcji pasty orzechowej MASLOVE Classic z orzechów arachidowych. Użycie ksylitolu zamiast klasycznego cukru obniży nam kaloryczność babeczek, jednak jeśli preferujecie tradycyjny przepis oczywiście możecie dodać zwykły biały cukier. Babeczki bananowe będą też świetnie komponowały się z cukrem trzcinowym muscovado. Banana rozgniećcie widelcem, aby nie był zbyt płynący i dodajcie go do składników.

Kolejnym etapem jest przesianie mąki gryczanej. Przesianą dodajcie do masła wraz z sodą/proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszacie, po czym wlewacie do miski mleko i znów mieszacie. W międzyczasie wyłóżcie otwory na babeczki w blaszce papierem do pieczenia lub papilotkami, czyli specjalnymi papierowymi foremkami do muffinek. Masę rozkładacie równomierni w formie, mniej więcej do 2/3 wysokości otworów. Fit babeczki z bananem i masłem orzechowym pieczcie ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie polewy

W czasie pieczenia przygotujcie polewę. Czekoladę gorzką łamiecie na mniejsze kawałki i roztapiacie w kąpieli wodnej. Dodajecie resztę masła orzechowego, które także rozgrzewacie, aby rozluźniła się jego struktura. Pozostawcie polewę w gorącej kąpieli wodnej, aby czekolada z powrotem nie stężała, ale gaz pod garnkiem wyłączcie. Kiedy babeczki się upieką rozprowadzacie polewę z masła orzechowego i czekolady, a na koniec dekorujecie wszystko całymi fistaszkami. I to wszystko – bananowe babeczki z masłem orzechowym i czekoladą gotowe! Pamiętajcie przy tym, że możecie obniżyć ilość kcal rezygnując z polewy – babeczki będą równie pyszne, a przy tym jeszcze bardziej fit. Smacznego!