Domowa Nutella z masła orzechowego

Składniki

50 g czekolady z wysoką zawartością kakao (min. 70%)
200 g masła z orzechów laskowych
2 łyżki syropu klonowego, miodu lub innego zdrowego słodzidła
szczypta soli
łyżeczka oleju (np. kokosowego)

Przepis

Przygotowanie domowej i zdecydowanie zdrowszej wersji Nutelli z masła orzechowego jest bajecznie proste. Na samym początku umieść czekoladę w szklanej misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj, by cały czas ją mieszać, a gdy zyska płynną konsystencję, odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj słoik lub jakikolwiek inny pojemnik do przechowywania domowej Nutelli i nałóż do niego masło z orzechów laskowych, dodaj wystudzoną czekoladę i pozostałe składniki, a na końcu wymieszaj je ze sobą. To wszystko! Twoje zdrowe, a do tego naprawdę pyszne smarowidło jest już gotowe!

Nutella orzechowa

Domowa Nutella z orzechów laskowych to świetna alternatywa dla ogólnodostępnych kremów czekoladowych, które w składzie mają ogromne ilości cukru. Nasz przepis pozwoli Ci przygotować słodki dodatek do wielu różnych dań, który bez wyrzutów sumienia możesz podać również swojemu dziecku. Idealnie komponuje się z naleśnikami oraz pankejkami. Domowa Nutella może być również stosowana jako krem do ciast, babeczek czy tortów. Zamień niezdrowe słodycze na pyszny, pełnowartościowy przysmak na bazie masła orzechowego, który na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie!