Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie
Spis treści (kliknij aby szybko przejść):
- Co to jest syrop klonowy?
- Co zawiera syrop klonowy?
- Ile kcal ma syrop klonowy?
- Syrop klonowy – jakie ma właściwości?
- Na co pomaga syrop klonowy?
- Indeks glikemiczny syropu klonowego
- Od kiedy można podawać syrop klonowy dzieciom?
Praktycznie nie ma osób które nie lubią chociaż raz na jakiś czas zjeść coś słodkiego. Niektórzy żadnego posiłku nie wyobrażają sobie bez deseru, a inni mają ochotę na słodkości tylko raz lub dwa w ciągu tygodnia. W takich momentach zazwyczaj wybieramy sklepowe ciastka z szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym, albo domowe ciasta z niewiele lepszym białym cukrem. My natomiast chcielibyśmy przedstawić oryginalny i zdrowszy pomysł na zaspokojenie głodu na słodkie. Specjał prosto z Ameryki Północnej – syrop klonowy.
Co to jest syrop klonowy?
To słodzidło jest jeszcze mało popularne w Polsce. Co prawda wiele osób o tym słyszało, chociażby z amerykańskich seriali, gdzie na typowych śniadaniach są podawane kultowe pancakes właśnie z syropem klonowym. Jednak czym jest ten syrop klonowy i skąd się bierze? Otóż płynna słodkość jest pozyskiwana przede wszystkim w kanadyjskiej prowincji Quebec z okolicznych drzew klonowych. Syrop klonowy jest uzyskiwany po odparowaniu wody z soku zebranego z drzew. Aby wytworzyć 1 litr syropu potrzeba nawet 20-50 litrów soku! Gotowy już syrop jest płynny i gęsty o kolorze złocistego karmelu. Smak można przewidzieć po kolorze syropu. Im ciemniejszy syrop tym smak jest intensywniejszy i bardziej charakterystyczny.
Co zawiera syrop klonowy?
Syrop klonowy zawiera bardzo dużo cukrów, ale i tak jest dużo lepszą opcją niż zwykły biały cukier. Dlaczego? Otóż syrop klonowy zawiera w sobie ogromną dawkę przeciwutleniaczy. Nawet ¼ szklanki syropu klonowego zawiera tyle przeciwutleniaczy co porcja brokułów. Znajdziemy w nim również takie składniki jak: cynk, wapń, mangan, sód, potas, żelazo i selen. Co prawda nie są to powalające ilości, ale dzięki nim zamiana zwykłego cukru na syrop klonowy jest bardzo dobrym pomysłem. Syrop klonowy może być również dobrym pomysłem jako zamiennik miodu dla wegan i alergików.
Ile kcal ma syrop klonowy?
Świetną wiadomością dla wszystkich osób na diecie jest to, że syrop klonowy jest stosunkowo niskokaloryczny. Przykładowo biały cukier ma w 100 gramach aż 400 kalorii. Natomiast syrop klonowy w 100 gramach ma jedynie 270 kalorii. Jest to naprawdę duża różnica, która może pomóc osobom chcącym zadbać o swoje zdrowie. Nie mówiąc już o tym, że razem z syropem klonowym dostarczamy swojemu organizmowi również wiele minerałów i przeciwutleniaczy. Gdzie do białego cukru idealnie pasuje określenie “puste kalorie”, gdyż oprócz kalorii nie daje naszemu organizmowi praktycznie niczego.
Syrop klonowy – jakie ma właściwości?
O tym, że syrop klonowy jest zdrowy, pisaliśmy już wyżej. Takie właściwości zapewnia mu jego skład, w którym znaleźć można m.in. polifenole (naturalne przeciwutleniacze), a także wiele makro- i mikroelementów. Nie bez powodu dla Kanadyjczyków jest on podstawą utrzymania dobrego zdrowia. W leczeniu jakich schorzeń może zatem pomóc syrop klonowy?
Wysoka zawartość wspomnianych antyoksydantów w składzie syropu klonowego sprawia, że jest on ceniony jako środek wspomagający leczenie nowotworów, a także zapobiegający rozwojowi raka. Dzieje się tak na skutek hamowania przez przeciwutleniacze różnego typu uszkodzeń komórek przez produkty przemiany materii. Właściwości syropu klonowego powodują także wstrzymanie chronicznych stanów zapalnych organizmu. Te natomiast mają wpływ na powstawanie wielu chorób nowotworowych czy chorób mózgu, np. alzheimera.
Na co pomaga syrop klonowy?
Po syrop klonowy powinny sięgnąć także osoby z chorobami układu krążenia. Jego spożywanie obniża bowiem poziom tzw. złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu mikrouszkodzeń naczyń krwionośnych oraz wpływa na obniżenie ciśnienia krwi (dzięki zawartości potasu). Do swojej diety warto zatem wprowadzić miazgę migdałową z syropem klonowym, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również sprzyja w walce z cholesterolem LDL.
Badania naukowe wskazują ponadto, że syrop klonowy może hamować działanie enzymów wywołujących cukrzycę typu II. Wielu docenia również probiotyczne właściwości kanadyjskiego płynnego złota.
Indeks glikemiczny syropu klonowego
Z hasłem „indeks glikemiczny” spotkał się już prawie każdy, ale co tak naprawdę oznacza? Wskaźnik ten informuje nas jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób chorych na cukrzycę. Dziś jednak indeks glikemiczny interesuje także osoby odchudzające się czy na co dzień stosujące zasady zdrowego żywienia. IG syropu klonowego wynosi 65 i jest to wartość określana jako średnia. Niemniej jest to już sporo, jeśli chodzi o cukrzyków. Warto pamiętać zatem o zasadzie łączenia syropu klonowego z innymi produktami. Zestawienie go z tymi o niskim indeksie glikemicznym pozwoli na obniżenie IG całej potrawy.
Od kiedy można podawać syrop klonowy dzieciom?
O niechlubnej roli cukru w diecie dzieci można usłyszeć w zasadzie od każdego pediatry czy przeczytać na dowolnym portalu parentingowym. Z zasady warto unikać słodzenia czy podawania dosładzanych produktów dzieciom do 12 miesiąca życia. Również potem przyda się mieć pod kontrolą to, co spożywają maluchy. Z pewnością syrop klonowy – głównie ze względu na swój skład – będzie lepszą opcją niż cukier biały. Dzieci warto już jak najwcześniej przyzwyczajać do smaków zdrowych przekąsek. Sięgnąć można na przykład po pastę orzechową pekan z syropem klonowym. Produkowana jest bez dodatku cukru, utwardzanych tłuszczy, konserwantów czy aromatów.