Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie

Praktycznie nie ma osób które nie lubią chociaż raz na jakiś czas zjeść coś słodkiego. Niektórzy żadnego posiłku nie wyobrażają sobie bez deseru, a inni mają ochotę na słodkości tylko raz lub dwa w ciągu tygodnia. W takich momentach zazwyczaj wybieramy sklepowe ciastka z szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym, albo domowe ciasta z niewiele lepszym białym cukrem. My natomiast chcielibyśmy przedstawić oryginalny i zdrowszy pomysł na zaspokojenie głodu na słodkie. Specjał prosto z Ameryki Północnej – syrop klonowy.

Co to jest syrop klonowy?

To słodzidło jest jeszcze mało popularne w Polsce. Co prawda wiele osób o tym słyszało, chociażby z amerykańskich seriali, gdzie na typowych śniadaniach są podawane kultowe pancakes właśnie z syropem klonowym. Jednak czym jest ten syrop klonowy i skąd się bierze? Otóż płynna słodkość jest pozyskiwana przede wszystkim w kanadyjskiej prowincji Quebec z okolicznych drzew klonowych. Syrop klonowy jest uzyskiwany po odparowaniu wody z soku zebranego z drzew. Aby wytworzyć 1 litr syropu potrzeba nawet 20-50 litrów soku! Gotowy już syrop jest płynny i gęsty o kolorze złocistego karmelu. Smak można przewidzieć po kolorze syropu. Im ciemniejszy syrop tym smak jest intensywniejszy i bardziej charakterystyczny.

jak pozyskuje sie syrop klonowy

Co zawiera syrop klonowy?

Syrop klonowy zawiera bardzo dużo cukrów, ale i tak jest dużo lepszą opcją niż zwykły biały cukier. Dlaczego? Otóż syrop klonowy zawiera w sobie ogromną dawkę przeciwutleniaczy. Nawet ¼ szklanki syropu klonowego zawiera tyle przeciwutleniaczy co porcja brokułów. Znajdziemy w nim również takie składniki jak: cynk, wapń, mangan, sód, potas, żelazo i selen. Co prawda nie są to powalające ilości, ale dzięki nim zamiana zwykłego cukru na syrop klonowy jest bardzo dobrym pomysłem. Syrop klonowy może być również dobrym pomysłem jako zamiennik miodu dla wegan i alergików.

Ile kcal ma syrop klonowy?

Świetną wiadomością dla wszystkich osób na diecie jest to, że syrop klonowy jest stosunkowo niskokaloryczny. Przykładowo biały cukier ma w 100 gramach aż 400 kalorii. Natomiast syrop klonowy w 100 gramach ma jedynie 270 kalorii. Jest to naprawdę duża różnica, która może pomóc osobom chcącym zadbać o swoje zdrowie. Nie mówiąc już o tym, że razem z syropem klonowym dostarczamy swojemu organizmowi również wiele minerałów i przeciwutleniaczy. Gdzie do białego cukru idealnie pasuje określenie “puste kalorie”, gdyż oprócz kalorii nie daje naszemu organizmowi praktycznie niczego.