20 ciasteczek / 470 kcal

Ciastka z masłem orzechowym, czyli szybka przekąska na sylwestra

Składniki

170g mąki pszennej dowolnego rodzaju
100g miękkiego masła
200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
100g cukru lub ksylitolu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis

W misce ucieramy miękkie masło z cukrem lub ksylitolem. Następnie dodajemy jajka oraz masło orzechowe crunchy. Wszystko miksujemy przez kilka minut aż masa na ciastka zrobi się puszysta. Dodajemy resztę składników, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko jeszcze raz miksujemy na gładką masę.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Podczas gdy będzie się nagrzewał, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje i formujemy z nich kulki, które układamy w rządkach na blasze. Spłaszczamy je nieco dnem szklanki lub robimy wzorek kratki za pomocą widelca. Wstawiamy do piekarnika na ok. 18-20 min w trybie pieczenie góra-dół. Po wyjęciu i ostudzeniu wypieku z pastą orzechową układamy na talerzu lub przekładamy do dekoracyjnego słoika. Pamiętaj, że jeśli chcesz upiec mniejsze ciasteczka, należy skrócić czas pieczenia o ok. 1/3.

Wegańskie ciastka z masłem orzechowym fit

Ciastka z naszego przepisu to nie tylko idealna przekąska na zabawę sylwestrową. Robi się je bardzo szybko, nie dłużej niż pół godziny wliczając w to sprzątanie. Ciasteczka są przepyszne, cudownie pachnące i można je długo przechowywać. Z racji dużej zawartości miazgi orzechowej, jest to dobry pomysł na przekąskę dla sportowca lub każdej osoby chcącej przekąsić coś wysokobiałkowego po treningu. Ciastka z masłem orzechowym można przygotować także w wersji z mąką bezglutenową oraz bez masła w wersji wegańskiej (masło można zastąpić olejem kokosowym). Można je także zabierać do pracy jako pożywną przekąskę do kawy. Polecamy je także zapakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Orzechy ziemne, inaczej arachidowe, mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy E i B3. Najlepszą formą ich spożywania jest zwykłe chrupania lub spożywanie pod postacią masła orzechowego 100% (bez dodatków). Taki przysmak może być dodatkiem do wielu zdań, wypieków, przekąsek czy koktajli zdrowotnych.

4.6/5 - (12 votes)