2 porcje / 740 kcal

Burger z masłem orzechowym

Składniki

2 bułki do burgerów
250 g wołowiny
2 plasterki ulubionego sera
Cebula
Sałata
Ogórek kiszony
Pomidor
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
Imbir
Chili
Sól
Pieprz

Przepis

Rozpocznij od przygotowania mięsa. Na patelni podsmaż pół cebulki i dodaj ją do mięsa, a następnie całość przypraw solą oraz pieprzem. Uformuj dwa burgery i usmaż je według upodobań (rare, medium rare, medium lub well done). W międzyczasie przygotuj pyszny sos, którego bazę będzie stanowiło masło orzechowe. Do pasty dodaj musztardę, sos sojowy, sok z cytryny oraz szczyptę chili i imbiru. To wszystko! Sos jest gotowy. Teraz posmaruj nim wcześniej podgrzane dwie części bułki i ułóż w niej mięso oraz wszystkie dodatki, czyli sałatę, ser, kilka plasterków cebuli, ogórków kiszonych oraz pomidora. I gotowe! Smacznego!

Burger z dodatkiem masla orzechowego

Idealne burgery z masłem orzechowym – na pewno je pokochasz

Burger z masłem orzechowym – brzmi intrygująco, prawda? Takie połączenie – choć niecodzienne – smakuje naprawdę znakomicie. Jeśli lubisz kosztować nowych smaków, koniecznie wypróbuj ten przepis. Masło orzechowe w zestawieniu z burgerem wołowym tworzy niesamowitą kompozycję smakową, jakiej na pewno się nie spodziewasz. Do tego świeże warzywa i idealne danie na letnie spotkanie na świeżym powietrzu gotowe! Burgery możesz bowiem z powodzeniem przygotować na grillu. Będą wtedy smakowały jeszcze lepiej. A sos jest naprawdę banalny w przygotowaniu – zajmie Ci to dosłownie kilka sekund. Do jego zrobienia możesz użyć na przykład masła z orzechów arachidowych, ale dobrą opcją będzie również dodanie masła z pieczonych migdałów czy masła z nerkowców.

Jak dobrze usmażyć burgera?

Wbrew pozorom do smażenia mięsa na patelni nie potrzeba dużo tłuszczu – cienka warstwa zdecydowanie wystarczy. Wołowina musi mieć bowiem kontakt z patelnią. Pamiętaj, by rozgrzać ją dobrze przed smażeniem – idealnie sprawdzi się patelnia żeliwna. Najlepiej jest smażyć burgery, odwracając je co około 30 sekund do momentu odpowiedniego wysmażenia. Jeśli lubisz średnio wysmażone mięso, smaż je po około 3 minuty na stronę. Gdy burgery będą już gotowe, odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.