Orzechy nerkowca – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Orzechy nerkowca – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Spis treści (kliknij aby szybko przejść):

  1. Gdzie rosną orzechy nerkowca i skąd pochodzą
  2. Orzech nerkowca – jak rośnie i jak się zbiera
  3. Orzechy nerkowca – właściwości i wpływ na organizm
  4. Orzechy nerkowca – wartości odżywcze
  5. Orzechy nerkowca – zastosowanie w kuchni
  6. Jak jeść orzechy nerkowca?
  7. Orzechy nerkowca – ile mają kcal?
  8. Ile waży orzech nerkowca?
  9. Ile można jeść dziennie orzechów nerkowca?
  10. Czy w ciąży można jeść orzechy nerkowca?
  11. Orzechy nerkowca a odchudzanie
  12. Orzechy nerkowca – pozyskiwanie

Orzechy nerkowca to owoce nanercza zachodniego, czyli drzewa, które przez lata było wykorzystywane jedynie do pozyskiwania drewna. Dopiero w poprzednim stuleciu odkryto, że jego owoce są jadalne, a przy okazji również bardzo smaczne i zdrowe. Poznaj właściwości orzechów nerkowca i dowiedz się, jak wykorzystać je w kuchni!

Gdzie rosną orzechy nerkowca i skąd pochodzą?

Drzewo, które wydaje orzechy nerkowca, czyli nanercz zachodni, pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawiane jest w większości krajów tropikalnych, a szczególnie w Indiach, Wietnamie, Sri Lance oraz Wybrzeżu Kości Słoniowej, a więc w Azji oraz Afryce.

Szacuje się, że Afryka produkuje połowę światowej podaży nerkowców. Wybrzeże Kości Słoniowej odpowiada za uprawę ponad 700 tysięcy ton surowych nerkowców, z czego eksportuje ponad 90%. Kraje afrykańskie nie zajmują się jednak przetwórstwem tych orzechów, co planują w niedalekiej przyszłości zmienić, ponieważ bez tego nerkowce są znacznie mniej wartościowe. Nerkowce obecnie przetwarzane są głównie w Wietnamie i Indiach oraz Sri Lance, skąd następnie eksportowane są do Europy i USA.

Podsumowując, drzewa, które wydają nerkowce, rosną w tropikalnych krajach, takich jak:

  • Indie,
  • Wietnam,
  • Sri Lanka,
  • Wybrzeże Kości Słoniowej.

Orzech nerkowca – jak rośnie i jak się zbiera?

Ciekawostką dotyczącą nerkowców jest sposób, w jaki rosną te orzechy. Są one bowiem doczepione do owoców nanercza zachodniego. W łupinie zawsze znajduje się tylko jeden nerkowiec, a z każdej łupiny dojrzałe orzechy wyjmowane są ręcznie. Do tego niezbędne są specjalne rękawiczki ochronne oraz narzędzia, gdyż z zewnętrznej warstwy wydobywa się gryzący olej. Stąd też po zebraniu orzechów należy je ugotować i uprażyć. Dopiero wówczas są gotowe do spożycia i sprzedaży.

Orzechy nerkowca – właściwości i wpływ na organizm

Orzech nerkowca ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Już garść orzechów wystarczy, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu na witaminy i minerały. Przede wszystkim jest to doskonałe źródło witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, poprawia metabolizm, pamięć i koncentrację, dodaje energii, redukuje stres, a także wspiera prawidłową produkcję czerwonych krwinek.

To jeszcze nie wszystko, ponieważ orzechy nerkowca dostarczają organizmowi również potasu i magnezu (wspomaganie pracy układu nerwowego), fosforu (utrzymanie zdrowych kości i zębów) oraz cynku (wpływ na jakość włosów, skóry i paznokci, wsparcie odporności, pozytywne działanie na wzrok, utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu). Orzech nerkowca to również wartościowy składnik diety osób borykających się z nadciśnieniem. Zapobiega podnoszeniu się poziomu trójglicerydów i cholesterolu, dba o kondycję naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałem, a także dba o prawidłową krzepliwość krwi.

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze

Tabela wartości odżywczych dla 100 g orzechów nerkowca przedstawia się następująco:

  • Wartość energetyczna – 554 kcal
  • Białko – 18,4 g
  • Tłuszcz – 43,8 g
  • Węglowodany – 30,4 g (w tym cukry proste – ok. 4,5 g)
  • Błonnik – 3,2 g

Jak widać, orzechy nerkowca są cennym źródłem białka i zdrowych tłuszczy, dzięki czemu dodają energii, szybko redukują uczucie głodu, a przede wszystkim – dostarczają organizmowi cennych składników. Co więcej, podnoszą poziom serotoniny, która zmniejsza łaknienie, dlatego sprzyjają odchudzaniu. Nerkowiec jest także bogaty w witaminy, a przede wszystkim w niacynę, witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy oraz witaminę K. Ponadto zawiera mnóstwo cennych minerałów. Oprócz wspomnianych wcześniej, warto wymienić również wapń, żelazo oraz sód. Orzechy nerkowca to także wartościowe źródło nasyconych, jednonasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Orzechy nerkowca – zastosowanie w kuchni

Orzechy nerkowca są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Stanowią wyśmienity dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Co więcej, można z nich przygotować pyszne masło orzechowe. W naszym sklepie internetowym znajdziesz na przykład masło z nerkowców, które jest idealną przekąską do szkoły czy pracy, a także świetnym uzupełnieniem deserów oraz śniadań. Mogą je z powodzeniem jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Z chęcią sięgają po nie wegetarianie i weganie. Masło z orzechów nerkowca jest lubiane również przez cukrzyków, ponieważ pobudza proces wchłaniania glukozy. To także ciekawe uzupełnienie diety sportowców i wszystkich tych, którzy dbają o zdrowy i zróżnicowany jadłospis.

Jak wspominaliśmy, nerkowiec pasuje także do dań wytrawnych. W Azji jest to jeden z głównych składników bardzo wielu posiłków. Bazuje na nim zarówno kuchnia chińska, japońska, jak i tajska czy wietnamska. To m.in. obowiązkowy element pysznego, a zarazem zdrowego curry z masłem orzechowym.

Jak jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca to doskonały dodatek do zdrowych śniadań. Świetnie smakują z owsianką, a także z jaglanką. Wraz z owocami stworzą prawdziwą bombą witaminową, która doda Ci mnóstwo energii! Zamiast płatków owsianych czy jaglanych, możesz wybrać również jogurt naturalny czy skyr i dodać do nich garść nerkowców, a także maliny czy borówki, pestki dyni, nasiona chia oraz odrobinę gorzkiej czekolady i pyszne oraz pełnowartościowe śniadanie masz gotowe!

Co więcej, nerkowce możesz z powodzeniem dodawać do sałatek. Taki chrupiący akcent będzie je w ciekawy sposób uzupełniał. Z jakimi składnikami je zestawić? Na przykład z rukolą i roszponką, fetą, suszoną żurawiną, a także octem balsamicznym i oliwą z oliwek. To pyszne połączenie nie ma sobie równych!

Z orzechów nerkowca przygotujesz także świetną alternatywę dla mleka krowiego, czyli napój roślinny. To dobre rozwiązanie dla wegan, osób z nietolerancją laktozy czy osób, które po prostu chcą ograniczyć spożywanie nabiału. Przepis jest bardzo łatwy! Jedną szklankę nerkowców zalej trzema szklankami wody i odstaw na noc. Rano zmiksuj wszystko na gładką masę, odcedź zmielone orzechy przez gazę lub drobne sitko i swój napój roślinny masz gotowy!

Orzechy nerkowca – ile mają kcal?

Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, na pewno monitorujesz ilość przyjmowanych kalorii. Jak w tej kwestii wypadają orzechy nerkowca? Ile mają kalorii? Otóż w 100 g orzechów nerkowca znajdują się 554 kcal. Dla porównania w 100 g klasycznych orzechów arachidowych znajduje się 567 kcal, zaś w 100 g orzechów makadamia – 718 kcal. Jak widać, są nerkowce dosyć kaloryczne, ale nie są to najbardziej kaloryczne orzechy, stąd też warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. To dobry dodatek do owsianek, sałatek i wielu innych dań słodkich oraz wytrawnych. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów.

Ile waży orzech nerkowca?

  • Jeden orzech nerkowca waży ok. 5 g.
  • Jedna łyżka orzechów nerkowca waży ok. 15 g.
  • Jedna garść orzechów nerkowca waży ok. 45 g.
  • Jedna szklanka orzechów nerkowca waży ok. 170 g.

Ile można jeść dziennie orzechów nerkowca?

Wszystko zależy od tego, jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz jaki deficyt kaloryczny chcesz utrzymać. Może być to więc zarówno 5-6 orzechów, jak i garść nerkowców. Jedno jest pewne: jak ze wszystkimi produktami w diecie, także w przypadku orzechów nerkowca warto zachować umiar. Kilka nerkowców dodanych do posiłku lub zjedzonych na przekąskę to dobra ilość, która dostarczy Twojemu organizmowi cennych składników odżywczych.

Czy w ciąży można jeść orzechy nerkowca?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania orzechów nerkowca w ciąży. Warto jednak skonsultować się ze swoim lekarzem i upewnić się, czy w Twoim przypadku również możesz jeść nerkowce. Jeśli nie masz na nie uczulenia, najprawdopodobniej lekarz nie zaleci Ci unikania tych orzechów.

Orzechy nerkowca a odchudzanie

Orzechy nerkowca, jak każdy inny produkt, warto dawkować z umiarem. Są one dosyć kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu, dlatego zwróć uwagę na to, ile nerkowców zjadasz w ciągu dnia. 100 g dostarcza organizmowi około 554 kcal. To dosyć dużo. Mniej więcej tyle, ile dostarczy Ci pełnowartościowy obiad. Stąd też najlepsza dzienna porcja orzechów nerkowca to około 20-30 g. Możesz spożywać je solo, dodawać do sałatek, domowych słodyczy, koktajli czy owsianek. Jeśli lubisz nerkowce, w Twojej kuchni nie może zabraknąć także kremu z orzechów nerkowca. To pyszny i zdrowy składnik diety redukcyjnej!

Orzechy nerkowca – pozyskiwanie

Uprawa orzechów nerkowca jest trudna i czasochłonna. Co więcej, jej rozpoczęcie wymaga dużych nakładów finansowych. Nanercz zachodni, czyli roślina wydająca nerkowce to imponujące, dorastające do 14 metrów wysokości wiecznie zielone drzewo. Zbiór orzechów z tak dużego drzewa nie jest możliwy przy pomocy maszyn, dlatego niezbędna jest tu praca ludzka. To zdecydowanie wpływa na wysoką cenę nerkowców.