Orzeszki ziemne czyli fistaszki lub orzechy arachidowe. Jak zacząć zdrowe odżywianie?
Orzeszki ziemne to, tuż obok włoskich czy laskowych, orzechy po które najczęściej sięgamy. To dobrze, bo fistaszki to źródło wielu witamin i białka! Orzechy ziemne mogą być naszym pierwszym krokiem w stronę zdrowego żywienia. Jeśli jesteś fanem fistaszków – ten wpis jest dla Ciebie!
Orzeszki ziemne – wartości odżywcze
Orzeszki ziemne, fistaszki, orzechy arachidowe – to określenia rośliny, która prawidłowo nazywa się orzacha podziemna. Co może być zaskakujące, roślina ta pochodzi z rodziny bobowatych i należy tak naprawdę do roślin strączkowych. Orzechy ziemne, podobnie jak inne strączki (np. fasola) posiadają przede wszystkim dużo białka, bo aż 26g/100g.
Warto pamiętać, że fistaszki są cennym źródłem witaminy B3, czyli niacyny, mającej wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Niacyna pomaga regulować poziom cholesterolu i ma korzystny wpływ na stan skóry czy włosów. Ze wszystkich orzechów to właśnie fistaszki posiadają jej najwięcej – bo 12mg na 100g, a to stanowi prawie 85% dziennego zapotrzebowania energetycznego na witaminę B3 u dorosłych! Są także bogate w kwas foliowy, witaminę E, potas, fosfor i wiele innych cennych witamin i minerałów.
Orzechy arachidowe są świetnym składnikiem dla osób aktywnych – po orzeszki ziemne w postaci masła arachidowego chętnie sięgają m.in. sportowcy, ponieważ zawarta w nich arginina odpowiada za przyrost masy mięśniowej.
Ile kalorii mają fistaszki?
Orzeszki ziemne są dość kaloryczne, bo każde 100g fistaszków to 581 kcal. Nie powinniśmy się jednak tym tak bardzo przejmować, ponieważ zawierają wiele cennych wartości odżywczych. Poza tym są bardzo sycące, więc raczej nie będziemy mieć po ich zjedzeniu ochoty na podjadanie.
Wartość energetyczna i odżywcza orzechów ziemnych (na 100g)
- kalorie – 581
- białko – 26 g
- węglowodany – 12 g
- tłuszcz – 46 g
- błonnik – 8,5 g
Nie musimy jeść samych orzechów. Choć fistaszki są bardzo smaczne same w sobie, możemy wykorzystywać je na wiele sposobów! Orzechowy smak potraw uzyskamy włączając do nich zdrowe masło orzechowe crunchy wysokiej jakości. Pamiętajmy jednak, że masło orzechowe jest zdrowe, kiedy zawiera 100% orzechów – bez dodatku soli, cukru, czy szkodliwego oleju palmowego!
Czy orzechy arachidowe są zdrowe?
To pytanie często zadają osoby, które martwią się o kaloryczność fistaszków. Jednak nie ma się czego obawiać – orzeszki ziemne są bardzo zdrowe i warto włączyć je do naszej codziennej diety.
Oczywiście, fistaszki możemy potraktować jako przekąskę w ciągu dnia – dołączyć je do porcji owoców na drugie śniadanie lub zjeść po jednym z treningów. Ale dobrze też jest włączyć je do pełnego posiłku i sięgnąć po przepisy kulinarne z wykorzystaniem orzechów arachidowych. Wśród propozycji na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na aromatyczny satay z indyka czy spring rolls! Pycha!
Gdzie i jak rosną orzeszki ziemne?
Orzeszki ziemne pochodzą z Ameryki Południowej. Są to rośliny jednoroczne, które pochodzą z rodziny bobowatych. Osiągają wysokość nawet 70 cm. Jak rosną orzeszki ziemne? Otóż ich liście są pierzastozłożone i drobne, natomiast kwiaty są żółte i mają kształt motylkowy. Ich część jadalna zlokalizowana jest w dolnej części pędów.
Obecnie orzeszki ziemne uprawiane są w najcieplejszych rejonach świata. W Europie ich uprawy znajdują się przede wszystkim we Włoszech oraz we Francji. Ponieważ orzeszki ziemne do prawidłowego wzrostu wymagają ciepłych stanowisk, ich uprawa w Polsce nie jest zbyt popularna, ponieważ jest to dosyć ryzykowne ze względu na często zmieniająca się pogodę. Mimo wszystko jest to możliwe. Wymagane jest jednak stworzenie odpowiedniego stanowiska do uprawy orzechów ziemnych, które będzie dobrze osłonięte od wiatru, zimna, deszczu czy śniegu, a przy tym będzie odpowiednio ciepłe. Rośliny do plonowania potrzebują nawet sześciu ciepłych miesięcy, ponieważ długo zawiązują strąki. Ze względu na to, że orzech ziemny jest wrażliwy na mróz, najlepiej jest najpierw przygotować rozsady w szklarni.
Jak uprażyć orzechy arachidowe?
Prażenie orzechów ziemnych to proces, który dodaje im wyrazistszego smaku i ciekawego aromatu. Co więcej, stają się one wówczas jeszcze bardziej chrupiące. Jaki jest zatem najlepszy oraz najszybszy sposób na uprażenie orzechów arachidowych? Wystarczy wrzucić je na suchą patelnię i podgrzewać przez około 10 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Kiedy zauważysz, że orzechy ładnie zarumieniły się z każdej strony, przesyp je do miski i odczekaj aż ostygną. Orzeszki ziemne prażone możesz dodawać do sałatek, jogurtów, owsianek czy deserów.
Jak zrobić masło orzechowe z fistaszków?
Masło z orzechów arachidowych to przysmak, który na dobre zagościł w naszych kuchniach. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. To uniwersalny dodatek do dań słodkich oraz wytrawnych. Jak zrobić masło orzechowe z fistaszków w domu? To prostsze niż myślisz!
Do przygotowania domowego masła z orzechów arachidowych będzie Ci potrzebny dobry blender kielichowy. Ważna jest przede wszystkim jego moc. Im wyższa, tym blender będzie lepiej radził sobie z miksowaniem i rozdrabnianiem twardych produktów, jakimi są orzechy ziemne. Wrzuć odpowiednią ilość orzechów do kielicha, a następnie uruchom blender. Zauważysz, że najpierw będą one rozdrabniały się na proszek, a po kilku minutach zaczną nabierać bardzo kremowej i gładkiej konsystencji. Cały proces mielenia powinien zająć od 5 do 10 minut. Na koniec do masła orzechowego z orzechów ziemnych możesz dodać odrobinę wiórków kokosowych, syropu klonowego, soli himalajskiej lub po prostu pozostawić je w klasycznej wersji. Gotowe!