Pasta z nerkowców – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć
Pasta z nerkowców to świetna alternatywa dla klasycznego smarowidła z orzechów arachidowych. Stanowi pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań, ale równie dobrze smakuje solo! Kupując pastę z nerkowców koniecznie sprawdź jej skład i wybierz taką, która zawiera 100% orzechów. Taki produkt dostarczy Ci mnóstwo witamin oraz minerałów.
Ile kcal ma pasta z nerkowców?
Pasta z nerkowców to doskonały dodatek do codziennych posiłków. Jest źródłem białka oraz cennych dla naszego organizmu tłuszczy. Wystarczy odrobina smarowidła, by zaspokoić głód i dodać sobie energii. Jest naprawdę sycące, a do tego poprawia metabolizm!
W 100 g pasty z nerkowców znajduje się 614 kcal, w tym 19,8 g białka 50,5 g tłuszczu, 21,1 g węglowodanów oraz 4,6 g błonnika.
Poznaj właściwości i wartości odżywcze pasty z nerkowców
Nerkowiec to bardzo zdrowy orzech, który jest źródłem wielu witamin, w tym witaminy B6, witaminy C, witaminy E, witaminy K, niacyny, tiaminy, ryboflawiny, a także kwasu foliowego. Dostarcza też mnóstwa minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, fosforu i cynku. Pasta z nerkowców 100% będzie również doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jak wpływa to na nasz organizm? Otóż przede wszystkim wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości, polepsza stan włosów, skóry i paznokci, wspiera odporność, a także znakomicie wpływa na wzrok. Smarowidło z orzechów nerkowca jest świetnym uzupełnieniem diety osób z nadciśnieniem, a także wegetarian i wegan.
Do czego można zastosować pastę z nerkowców?
Pasta z nerkowców ma naprawdę bogate zastosowanie w kuchni. Można ją dodać zarówno do deserów, jak i obiadowych dań wytrawnych. Stanowi składnik wielu dań kuchni orientalnej, a przede wszystkim przepysznego curry z pastą orzechową czy zupy orzechowej. Może być także dodatkiem do koktajli owocowych lub ciast, takich jak sernik czy szarlotka, a nawet muffinków.
Jak wspominaliśmy, pasta z nerkowców jest doskonałym uzupełnieniem diety osób z nadciśnieniem, gdyż obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega podnoszeniu się poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Lubią ją także wegetarianie oraz weganie, gdyż uzupełnia ich codzienne zapotrzebowanie na białko. Warto również wspomnieć, że mogą po nie sięgać cukrzycy, gdyż pasta z orzechów nerkowca pobudza proces wchłaniania glukozy. Jest także odpowiednia dla dzieci.
Pasta z nerkowców a IG (indeks glikemiczny)
Osoby, które zwracają uwagę na to, co spożywają w swojej codziennej diecie, na pewno będą zainteresowane tym, jaki indeks glikemiczny ma masło z nerkowców. Otóż wynosi on jedynie 15 i jest to naprawdę bardzo niewiele! Badacze oraz naukowcy wskazują, że orzechy te doskonale wpływają na wchłanianie glukozy przez komórki mięśni. Nie powodują także gwałtownych skoków insuliny. Określenie ich najzdrowszymi orzechami na świecie jest zatem w pełni uzasadnione.
Jak zrobić pastę z nerkowców – poznaj sprawdzony przepis
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić własną pastę z nerkowców, spieszymy z odpowiedzią. Jest to naprawdę bardzo proste, jednak wymaga zastosowania dobrego blendera kielichowego. Wystarczy wsypać do niego odpowiednią ilość orzechów i zmiksować na najwyższych obrotach. Ten proces trochę potrwa, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość. Na początku orzechy uzyskają konsystencję proszku, by z czasem zamienić się w gęstą pastę. Jeśli zauważysz, że nie wszystkie nerkowce się blendują, zatrzymaj urządzenie i przemieszaj orzechy. Dzięki temu przyspieszysz cały proces. Chcesz, by pasta z nerkowców miała intensywniejszy smak? Przed blendowaniem upraż orzechy na suchej patelni. Uważaj jednak, by ich nie przypalić.