Dieta sportowca. Jak można wykorzystać masło orzechowe?
Masło orzechowe jest źródłem wielu cennych witamin, zdrowych tłuszczy oraz białka. Jednocześnie jest dość kaloryczne, dlatego wiele osób dbających o szczupłą sylwetkę wyłącza je ze swojej diety. Co ciekawe po masło orzechowe bardzo chętnie sięgają sportowcy – w poniższym wpisie zastanowimy się dlaczego.
Dieta sportowca
Pierwszym krokiem do ustalenia prawidłowej diety sportowca, powinno być odpowiedzenie sobie na kilka podstawowych pytań:
- czy trenujemy sport amatorsko czy profesjonalnie?
- Jaki rodzaj sportu uprawiamy – czy są to sporty wytrzymałościowe, siłowe czy inne?
- ile czasu dziennie poświęcamy na treningi i ile energii w nie inwestujemy?
Odpowiadając na powyższe pytania łatwiej nam będzie ustalić jaką wartość kaloryczną powinna mieć nasza codzienna dieta oraz jak zadbać o zabezpieczenie energetyczne organizmu. Dobrze zbilansowane posiłki uchronią nas przed deficytem energii, który przyczynia się do osłabienia organizmu, może powodować uczucie zmęczenia oraz zmniejszoną zdolność do wysiłku. Dieta dostosowana do zapotrzebowań energetycznych organizmu to także pewność, że nadmiar kalorii nie odłoży się w postaci niechcianego tłuszczyku.
Żywienie sportowców
Dieta sportowca powinna być bogata w białko oraz węglowodany, które są niezbędne do utrzymania rezerwy energetycznej. Zapotrzebowanie na białko wynika z faktu, iż składnik ten bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu zapewniając ich prawidłowy przebieg. Białko sprzyja również regeneracji po treningu oraz bierze udział w budowaniu masy mięśniowej.
Kluczowe jest dbanie nie tylko o właściwą ilość białka w diecie, ale również o jego jakość. Żywienie sportowca powinno być przede wszystkim zdrowe i dostosowane do indywidualnych zapotrzebowań danej osoby. Warto postawić na naturalne produkty wysokiej jakości, unikać dań i przekąsek wysoko przetworzonych oraz włączyć do codziennej diety warzywa i owoce. Wiele prostych i odżywczych przekąsek można przygotować dosłownie w kilka chwil np. bananowe smoothie z mlekiem i masłem orzechowym. A jeśli masz trochę więcej czasu i chcesz wprowadzić do swojej diety coś nowego to wypróbuj nasz przepis na przepyszną pierś kurczaka w ostrym syczuańskim sosie z masłem orzechowym.
Masło orzechowe w diecie
Wiele osób obawia się wprowadzenia do swojej diety masła orzechowego, z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Owszem, masło z orzechów np. arachidowych jest dość kaloryczne, bo każde 100g tego produktu to 581 kcal, ale mając na uwadze, że traktujemy je jako dodatek do posiłku, a nie danie główne to naprawdę nie ma czego się obawiać.
Masło orzechowe zawiera duże ilości cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, sodu, fosforu, witaminy E oraz wielu innych witamin i minerałów. Masło z orzechów arachidowych zawiera również argininę, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej, tak bardzo pożądanej głównie przez męską część sportowców.
Posiłek z dodatkiem masła orzechowego będzie więc świetnym wyborem po treningu, pomoże w regeneracji organizmu, uzupełni straty energetyczne oraz stanie się cennym zastrzykiem witamin i składników mineralnych.