8 porcji / 200 kcal

Naleśniki z masłem orzechowym

Składniki

2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub ryżowej
1 szklanka mleka (można zastąpić wodą)
1 jajko
1 łyżka cukru (można użyć cukru wanilinowego, syropu klonowego, erytrytolu etc.)
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g masła orzechowego
100 g ulubionego dżemu

Przepis

Przygotowanie rozpocznij od składników suchych. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Następnie wlej mleko i olej oraz wbij jajko. Całość możesz wymieszać łyżką lub użyć miksera. Teraz rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej dokładnie odrobinę oleju. Ciasto naleśnikowe nabieraj za pomocą chochelki, a następnie rozprowadzaj je dokładnie na patelni, by powstała naprawdę cienka warstwa. Smaż dosłownie kilkanaście sekund po jednej, a następnie po drugiej stronie. Usmażone naleśniki możesz odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Gdy naleśniki są już gotowe na jednej połowie posmaruj je masłem orzechowym, a na drugiej dżemem. Zwiń je w rulony lub trójkąty i podawaj na ciepło lub na zimno – tak, jak lubisz najbardziej. 🙂

naleśnik z masłem orzechowym

Fit naleśniki masłem orzechowym i dżemem – pomysł na pyszny i słodki posiłek

Naleśniki w wersji fit wcale nie muszą być nudne! Co powiesz na połączenie masła orzechowego i dżemu? Przypomina to słynną, amerykańską kanapkę, czyli peanut butter and jelly sandwich. Jest to zestaw uwielbiany przez wszystkich Amerykanów. Spróbuj go, a na pewno Ci posmakuje.

Przygotuj naleśniki w wersji fit, dzięki czemu będą miały dużo mniej kalorii. Wymień standardową mąkę na mąkę pełnoziarnistą lub ryżową, wybierz mleko roślinne lub odtłuszczone, np. 0,5% tłuszczu, a zamiast zwykłego cukru użyj zdrowszego zamiennika w postaci ksylitolu, erytrytolu lub syropu klonowego. Jeśli zaś chodzi o dodatki, postaw na produkty bez zbędnych składników.

Dodatki do naleśników – masło orzechowe i dżem 100%

Dodatki do naleśników także mogą być w wersji fit. Jeśli sięgasz po zdrowe masło orzechowe, wybieraj takie, które w składzie ma 100% orzechów – bez cukru, soli, konserwantów czy polepszaczy smaku. Podobnie sprawa ma się z dżemem. Na półkach sklepowych znajdziesz mnóstwo konfitur, które w składzie na pierwszym lub drugim miejscu mają cukier. Na szczęście pojawia się coraz więcej fit zamienników składających się wyłącznie z owoców. Świetną opcją są także domowe przetwory, ponieważ to Ty decydujesz, co znajdzie się w każdym słoiczku dżemu.