Masło orzechowe bez oleju palmowego

Szkodliwość, a nawet rakotwórczość tłuszczu palmowego to kwestia, o której coraz więcej się mówi. Niestety, jest on dodawany powszechnie do żywności, także do wielu popularnych marek past orzechowych. Zobacz, jak szkodzi ten składnik i dlaczego warto postawić na masło orzechowe bez oleju palmowego.

Masło orzechowe bez oleju palmowego

Olej palmowy – co to jest?

Olej palmowy to tłuszcz jadalny pochodzenia roślinnego. Produkowany jest z palmy olejowej (inne nazwy: olejowiec gwinejski lub masłopalma). Powszechnie dodaje się go do gotowych produktów spożywczych, szczególnie do czekolady, wypieków, lodów, chipsów, ciastek, dań instant i margaryny. Ponieważ jego produkcja jest tania i wydajna, jest to najczęściej stosowany olej roślinny w przemyśle spożywczym. Niestety, także popularne marki masła orzechowego go zawierają, dzięki czemu są w stanie oferować bardzo niską cenę swoich niezdrowych produktów.

Olejowce uprawia się w rejonach tropikalnych, m.in. w Kongo, Malezji, Indonezji, Kolumbii i Ekwadorze. Zapotrzebowanie na produkcję tłuszczu palmowego jest ogromne, dlatego sukcesywnie przeznacza się kolejne ogromne areały na uprawę tej wydajnej rośliny. Z jednej strony daje to zatrudnienie wielu osobom, lecz z drugiej dewastuje ogromne połacie lasów deszczowych Azji, Ameryki Południowej i Afryki. Według analiz ONZ utrzymanie obecnego tempa produkcji tłuszczu z olejowca do 2022 roku doprowadzi do zniszczenia 98% lasów Sumatry i Borneo.

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?

Istnieją dwa sposoby pozyskiwania tego tłuszczu: z ziaren lub miąższu owoców. W zależności od zastosowanej metody, uzyskany produkt posiada inny skład chemiczny. I tak olej palmowy z nasion olejowca zawiera aż 85% nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy ten otrzymywany z miąższu tylko 50%. W przypadku pozyskiwania z miąższu, niepokojąca jest duża zawartość kwasu palmitynowego – 44%. To właśnie on sprawia, że tłuszcz palmowy uważany jest za szkodliwy dla ludzkiego zdrowia.

Co ciekawe, naturalny, nieprzetworzony olej palmowy nie jest jako taki szkodliwy, a wręcz przeciwnie. Zawiera cenne składniki mineralne i witaminy. Niestety, powszechnie dodawany jest do żywności w swojej najgorszej formie, czyli jako rafinowany tłuszcz utwardzony. Wówczas nie tylko traci swoje wartości odżywcze, ale dodatkowo szkodzi. Podczas rafinacji dochodzi bowiem do uwalniania szkodliwych, potencjalnie rakotwórczych substancji chloropochodnych.

Masło orzechowe bez tłuszczu palmowego

Masło orzechowe bez tłuszczu palmowego

Chcąc uniknąć spożywania żywności zawierającej tłuszcz palmowy, warto jest dokładnie czytać etykiety i porównywać produkty. Kupując pasty z orzechów warto wybierać te przygotowane w 100% z orzechów. Takie de facto domowe masło orzechowe będzie smakować dokładnie tak samo, a nawet lepiej, a przy tym nie będzie szkodzić. Generalnie im krótszy skład, tym lepiej. Wówczas mamy pewność, że produkt jest naturalny, zdrowy i pozbawiony szkodliwych utwardzaczy i spulchniaczy.

4.2/5 - (5 votes)