Orzechy laskowe – kalorie i właściwości

Spis treści (kliknij aby szybko przejść):

  1. Właściwości zdrowotne orzechów laskowych
  2. Wartości odżywcze orzechów laskowych
  3. Zastosowanie orzechów laskowych w kuchni
  4. Orzechy laskowe w ciąży – czy są bezpieczne?
  5. Czy orzechy laskowe są zdrowe?
  6. Co można zrobić z orzechów laskowych?
  7. Jak przechowywać orzechy laskowe?

Orzechy laskowe to zdrowa, pożywna przekąska. Ale czy wiesz, że masło z orzechów laskowych stanowi świetny dodatek nie tylko do kanapek czy deserów, ale wspaniale podkreśli też smak zup i wielu innych wytrawnych dań?

Orzechy laskowe – kalorie i właściwości
Orzechy laskowe

Właściwości zdrowotne orzechów laskowych

Bez wątpienia orzechy mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu.

Orzechy laskowe mają sporą zawartość witaminy E, witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu. Dwa ostatnie odpowiedzialne są za mocne zęby i kości. Co ciekawe, witamina E, którą z wszystkich rodzajów orzechów owoce leszczyny mają najwięcej, nazywana jest potocznie „witaminą młodości”. A to jeszcze nie wszystko! Zawarta w orzechach laskowych witamina B6 jest współodpowiedzialna za produkcję serotoniny – dlatego, jeśli czujesz zmęczenie lub przygnębienie – sięgnij po orzechy laskowe!

Spożywając orzechy laskowe dostarczamy naszemu organizmowi kwas foliowy, miedź oraz selen. Regularne spożywanie orzechów laskowych może być pomocne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, a dodatkowo orzechy mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są bezpieczne dla diabetyków!

Wartości odżywcze orzechów laskowych

Na każde 100g orzechów laskowych przypada:

  • Wartość energetyczna – 709 kcal
  • Białko – 14.9 g
  • Tłuszcz – 65.3 g
  • Węglowodany – 15.5 g
  • Błonnik – 9.2 g

Zastosowanie orzechów laskowych w kuchni

Orzechy laskowe zwykle kojarzą się ze słodkim kremem z dodatkiem kakao do smarowania pieczywa. Zastosowanie orzechów laskowych jest jednak o wiele większe! Dzięki słodkawemu smakowi świetnie nadają się do potraw słono-pikantnych. To także obowiązkowy składnik wielu ciast, kremów i nadzień.

Całe lub posiekane orzechy laskowe dobrze uzupełniają smak sałatek lub są idealnym dodatkiem do mięs i dań makaronowych. Często znajdziemy jednak przepisy, w których jednym ze składników jest masło z orzechów laskowych. Bez problemu znajdziemy także przepisy na zupy-kremy z dodatkiem masła z orzechów laskowych, przepisy na kurczaka w orzechowym sosie czy desery i ciasteczka z prażonymi orzechami laskowymi.

Pastę z orzechów laskowych możemy przechowywać w szafce lub lodówce przez kilka miesięcy. Przez długi czas zachowuje świeżość i smak, a wszystko to dzięki wytrącanemu naturalnie olejowi, który pomaga w zachowaniu trwałości. Wszystko to sprawia, że możemy dłużej cieszyć się smakiem masła orzechowego. Oczywiście pod warunkiem, że nie zjemy wszystkiego na raz!

Orzechy laskowe w ciąży – czy są bezpieczne?

Jeśli nie jesteś uczulona na orzechy laskowe, nie istnieją przeciwwskazania do ich spożywania w trakcie ciąży. Jednak w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem, który odpowie Ci na pytanie, czy możesz jeść orzechy laskowe.

Warto dodać, że orzechy laskowe są źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo ważnym składnikiem, wspierającym rozwój układu nerwowego płodu, dlatego należy go przyjmować od początku ciąży, a także w trakcie starania się o dziecko. Co więcej, orzechy laskowe zawierają witaminę E, która zapobiega unieczynnieniu witaminy A, utrzymującej ściany macicy, które odpowiadają za przyjęcie zapłodnionej komórki jajowej, we właściwym stanie.

Czy orzechy laskowe są zdrowe?

Jak najbardziej! Orzechy laskowe zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. potas, który reguluje ciśnienie krwi, a tym samym chroni organizm przed nadciśnieniem. Ponadto orzechy laskowe obniżają poziom złego cholesterolu za sprawą zawartego w nich błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Co więcej, ze względu na zawartość witaminy E, chronią przed zakrzepami.

Warto również dodać, że orzechy laskowe wzmacniają układ nerwowy, ponieważ zawierają dużą dawkę witamin z grupy B. Odpowiada ona właśnie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a przy tym poprawia sprawność umysłową oraz wspiera procesy pamięciowe.

Co można zrobić z orzechów laskowych?

Orzechy laskowe to popularny składnik wielu deserów. Z ich pomocą przygotujesz pyszne torty, ciasta, ciasteczka, a także tarty. Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na słodki przysmak z dodatkiem orzechów laskowych, wypróbuj ten na przepyszne orzechowo-czekoladowe ciasteczka!

Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 120 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 2 łyżek kakao,
  • 70 g orzechów laskowych,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • szczypty soli.

Na początku rozpuść masło z cukrem, a następnie utrzyj składniki do uzyskania gładkiej masy. Dodaj do niej jajko, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj czekoladę połamaną na niewielkie kawałki oraz orzechy. Wymieszaj. Ustaw piekarnik na temperaturę 190°C. Gdy będzie się nagrzewał, uformuj z masy niewielkie ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować około dwucentymetrowe odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ urosną podczas pieczenia. Ciasteczka piecz przez 10 minut. Gotowe!

Jak przechowywać orzechy laskowe?

Jeśli masz orzechy laskowe niełuskane, przechowuj je właśnie w łupinach. Wówczas zachowają one najwięcej wartości odżywczych. Co więcej, łupina dodatkowo chroni je przed jełczeniem. Niełuskane orzechy laskowe warto jest trzymać w przewiewnym i suchym miejscu, np. w koszu wiklinowym czy bawełnianym woreczku, by nie zamykać im dostępu do powietrza. Dzięki temu pozostaną świeże przez wiele miesięcy. Z kolei łuskane orzechy laskowe zdecydowanie lepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. Dzięki temu zabezpieczysz je przed utratą wilgoci i wysuszeniem. Co ważne, łuskanych orzechów nie powinno się przechowywać zbyt długo.

4.7/5 - (4 votes)