Orzechy laskowe – kalorie i właściwości

Orzechy laskowe to zdrowa, pożywna przekąska. Ale czy wiesz, że masło z orzechów laskowych stanowi świetny dodatek nie tylko do kanapek czy deserów, ale wspaniale podkreśli też smak zup i wielu innych wytrawnych dań?

Orzechy laskowe – kalorie i właściwości
Orzechy laskowe

Właściwości i wartości odżywcze orzechów laskowych

Bez wątpienia orzechy mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu.

Orzechy laskowe mają sporą zawartość witaminy E, witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu. Dwa ostatnie odpowiedzialne są za mocne zęby i kości. Co ciekawe, witamina E, którą z wszystkich rodzajów orzechów owoce leszczyny mają najwięcej, nazywana jest potocznie „witaminą młodości”. A to jeszcze nie wszystko! Zawarta w orzechach laskowych witamina B6 jest współodpowiedzialna za produkcję serotoniny – dlatego, jeśli czujesz zmęczenie lub przygnębienie – sięgnij po orzechy laskowe!

Spożywając orzechy laskowe dostarczamy naszemu organizmowi kwas foliowy, miedź oraz selen. Regularne spożywanie orzechów laskowych może być pomocne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, a dodatkowo orzechy mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są bezpieczne dla diabetyków!

Wartości odżywcze orzechów laskowych

Na każde 100g orzechów laskowych przypada:

  • Wartość energetyczna – 709 kcal
  • Białko – 14.9 g
  • Tłuszcz – 65.3 g
  • Węglowodany – 15.5 g
  • Błonnik – 9.2 g

Zastosowanie orzechów laskowych w kuchni

Orzechy laskowe zwykle kojarzą się ze słodkim kremem z dodatkiem kakao do smarowania pieczywa. Zastosowanie orzechów laskowych jest jednak o wiele większe! Dzięki słodkawemu smakowi świetnie nadają się do potraw słono-pikantnych. To także obowiązkowy składnik wielu ciast, kremów i nadzień.

Masło orzechowe z orzechów laskowych prażonych 200g
Masło orzechowe z prażonych orzechów laskowych

Całe lub posiekane orzechy laskowe dobrze uzupełniają smak sałatek lub są idealnym dodatkiem do mięs i dań makaronowych. Często znajdziemy jednak przepisy, w których jednym ze składników jest masło z orzechów laskowych. Bez problemu znajdziemy także przepisy na zupy-kremy z dodatkiem masła z orzechów laskowych, przepisy na kurczaka w orzechowym sosie czy desery i ciasteczka z prażonymi orzechami laskowymi.

Pastę z orzechów laskowych możemy przechowywać w szafce lub lodówce przez kilka miesięcy. Przez długi czas zachowuje świeżość i smak, a wszystko to dzięki wytrącanemu naturalnie olejowi, który pomaga w zachowaniu trwałości. Wszystko to sprawia, że możemy dłużej cieszyć się smakiem masła orzechowego. Oczywiście pod warunkiem, że nie zjemy wszystkiego na raz!