8 porcji / 360 kcal

Tort z masłem orzechowym

Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki tortowej
sok z jednej cytryny i ½ szklanki wody do nasączenia
200g masła orzechowego MASLOVE Extra Zmielonego
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego

Przepis

Oddziel białka od zółtek. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodaj cukier, proszek do pieczenia i po kolei żółtka cały czas mieszając. Miksuj wszystko na niskich obrotach do połączenia składników. Wyłącz mikser. Przesiej mąkę i dodawaj stopniowo do masy jajecznej mieszając delikatnie za pomocą łyżki.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 160-170°C. Po upieczeniu odstaw biszkopt do przestygnięcia.

Teraz zabieramy się za krem. Zmiksuj serek mascarpone z masłem orzechowym MASLOVE Extra Zmielonym. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Miksuj wszystko na gładką masę na niskich obrotach.

Biszkopt przekrój dużym szerokim nożem na trzy krążki. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj z wodą. Nasączaj każdy z nich sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i nakładaj równą warstwę kremu orzechowego (nie zużywaj całego). Pozostały krem rozsmaruj na bokach i wierzchu tortu przy pomocy płaskiej szpatułki. Tort z masłem orzechowym udekoruj fistaszkami i wstaw do lodówki do schłodzenia. Gotowe!

Tort z masłem orzechowym na urodziny

Nasz przepis to świetna alternatywa dla klasycznego orzechowca czy tortu orzechowego. Sprawdzi się, kiedy szukacie pomysłu na prosty tort urodzinowy. To także dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami i wolą połączenia słono-słodkie. Przepis ten możecie wykorzystać jako pomysł na deser przygotowany w wersji dla dorosłych. Wystarczy sok cytrynowy zastąpić alkoholem, na przykład whisky czy brandy. Biszkopt zyska wyrazisty smak. Jest także wiele możliwości udekorowania tortu. Wierzch można polać polewą karmelową lub orzechową.

Warto zwrócić uwagę, że w przepisie użyliśmy zdrowego masła orzechowego 100%. Oznacza to, że wasz wypiek zyska mnóstwo cennych składników odżywczych obecnych w orzechach arachidowych, czyli inaczej ziemnych lub po prostu fistaszkach. Orzeszki ziemne są bogate w białko, błonnik, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Dlatego obecne w naszym torcie orzechy dobrze wpływają na układ nerwowy i poprawiają nastrój. Warto pozwolić sobie od czasu do czasu na kawałek takiego przysmaku. Szczególnie teraz, kiedy nie trudno o jesienna chandrę. Smacznego!