Sól himalajska – na co pomaga i jak ją stosować?

Solone masło orzechowe zawierające odpowiednią ilością soli himalajskiej to dobry elektrolit, który warto spożywać, jeśli interesuje Cię zdrowe odżywianie. Pomaga uzupełniać niedobory sodu po treningu czy przebytych chorobach. Zobacz na co pomaga i jak stosować sól himalajską.

Sól himalajska  na co pomaga i jak ją stosować?
Sól himalajska

Zdrowe odżywianie to nie tylko owoce i warzywa. Codzienne zdrowe jedzenie powinno być bogate także w sód, który stanowi doskonały naturalny elektrolit, cenny szczególnie dla osób uprawiających sport. Dlatego dziś piszemy o właściwościach składnika, w które wzbogaciliśmy nasze solone masło orzechowe. Poznajcie ważne informacje na temat różowej soli himalajskiej.

Czym jest sól himalajska?

Istnieją trzy główne rodzaje soli, która dodawana jest do pożywienia. Sól kuchenna, sól morska i sól kamienna. Różowa sól himalajska należy do ostatniej grupy. Swój kolor zawdzięcza zawartości tlenku żelaza. Wydobywa się ją głównie w jednym regionie na ziemi – w kopalni Khewra w regionie Pendżab w Pakistanie. Jest to region sąsiadujący z górami Karakorum, a kopalnia znajduje się w oddaleniu ok. 300km od najwyższych łańcuchów górskich Himalajów. Sól himalajska wydobywana jest ręcznie, co wpływa na jej nieco wyższą cenę. Odróżnia ją także fakt, iż ma naturalne pochodzenie i nie jest przetwarzana ani oczyszczana chemicznie jak np. zwykła sól kuchenna. Ponadto zawiera dużą ilość minerałów, dzięki czemu zyskała sobie miano najzdrowszej soli na świecie.

%
Miazga migdałowa z syropem klonowym 200g
25
.00
23
.81

25,00  23,81 

- +
Do koszyka

%
Masło Orzechowe Solone Solą Himalajską 200g
9
.00
8
.57

9,00  8,57 

- +
Do koszyka

%
Pasta Pistacjowa 100% z Solą Himalajską 185g
35
.00
33
.33

35,00  33,33 

- +
Do koszyka

Sól himalajska: skład

Sam skład chemiczny różowej soli himalajskiej nie odbiega znacząco od tego, co możemy spotkać w zwykłej soli. Większość jej składu to sód (Na), jednak w odróżnieniu od innych sól himalajska zawiera także pewne ilości innych pierwiastków: magnez, chrom, cynk, fosfor, jod, mangan, miedź, selen, żelazo, potas oraz wapń. Sód jest istotnym elektrolitem, dlatego każda zdrowa dieta powinna go zawierać. Na co zatem pomaga sól himalajska? Przede wszystkim pomaga w zachowaniu równowagi wodno-elektrolitowej w sytuacjach większej niż normalnie utraty istotnych płynów ustrojowych naszego organizmu (np. po treningu). Ponadto sód wpływa na lepszą pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego zapewniając jego lepszą kurczliwość.

Jak spożywać? Masło orzechowe solone

Masło orzechowe pistacjowe z solą himalajską 185g
Masło pistacjowe z solą himalajską

Podobnie jak w przypadku każdej innej soli, jej wersję himalajską warto spożywać z umiarem. Zdrowe odżywianie zakłada, abyśmy nie przekraczali zalecanej dziennej dawki, która dla dorosłej osoby wynosi 5 gramów. Oczywiście nie musisz jeść soli łyżką, aby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią ilość sodu. Chcesz, aby zdrowe żywienie było jednocześnie pyszne? Spróbuj zdrowych past orzechowych naszej produkcji. Np. pistacjowa pasta z solą MASLOVE zawiera odpowiednią dawkę sodu zapewniającego obniżenie ryzyka nadciśnienia. Polecamy także nasze naturalne solone masło orzechowe, które stanowi znakomity dodatek do dań fit. Szczególnie dla osób uprawiających regularnie sport i dbających o zdrowe odżywianie.

Masło orzechowe arachidowe z solą himalajską 200g
Masło arachidowe z solą himalajską

Czy sól himalajska jest zdrowa?

Sól himalajska pozyskiwana jest ze starych i suchych pokładów, a więc jest wolna od zanieczyszczeń, które mogą występować w soli morskiej, która jest pozyskiwana obecnie. Co więcej, ma bogatszy smak i nieco inną konsystencję w porównaniu do klasycznej soli. Czy jest zdrowa? Nie mniej i nie bardziej niż inne rodzaje soli, czyli sól morska, kamienna naturalna, hawajska, indyjska czy bambusowa. Warto pamiętać, by, spożywając ją, przestrzegać zaleceń ograniczenia spożycia soli ze wszystkich źródeł do 5 gramów na dzień. Niestety, wiele osób spożywa więcej sodu niż potrzebuje, stąd też warto trzymać się tych zaleceń i zwracać uwagę na to, ile soli zawierają produkty, które jemy. Jeśli weźmiemy pod lupę produkty Maslove, zobaczymy, że zawarta w nich sól himalajska stanowi maleńki procent. Ma ona bowiem jedynie podkreślić smak masła orzechowego, a nie go zdominować.

Sól himalajska – na co pomaga?

Sól himalajska jest źródłem wielu cennych minerałów, które wpływają m.in. na prawidłową pracę jelit, a tym samym pomagają w usuwaniu z organizmu złogów pokarmowych oraz toksyn. Na co jeszcze pomaga sól himalajska? Otóż jest ona wsparciem w zwalczaniu infekcji. Warto użyć jej do przygotowywania domowych płukanek, które odkażają gardło i łagodzą objawy przeziębień. Ponadto sól himalajska może być wykorzystywana do inhalacji – znakomicie wpływa na drogi oddechowe.

Co ciekawe, sól himalajska stosowana jest również do pielęgnacji ciała. Na jej bazie można przygotowywać kąpiele, a także wykonywać peelingi oraz stosować do płukanek solankowych. Ma ona właściwości złuszczające i wygładzające. Do tego koi oraz odpręża, a także pomaga skórze szybciej się regenerować.

Sól himalajska może być również jednym ze składników domowego izotonika. Wystarczy połączyć szczyptę soli z miodem, sokiem z cytryny oraz ciepłą wodą, by uzyskać doskonale nawadniający napój, uzupełniający poziom elektrolitów w organizmie.

Jak zrobić masło orzechowe z solą himalajską?

Smak soli himalajskiej idealnie łączy się ze smakiem arachidów oraz pistacji. Jeśli więc masz ochotę na masło orzechowe z solą himalajską, do jego przygotowania wybierz jeden z tych dwóch gatunków orzechów. Najpierw odmierz ilość, z jakiej chcesz uzyskać masło orzechowe, a następnie wrzuć orzechy do misy blendera. Do mielenia najlepiej sprawdzi się blender kielichowy o dużej mocy. To bardzo ważne, ponieważ przy niskiej mocy urządzenie nie poradzi sobie ze zmieleniem orzechów.

Włącz urządzenie i czekaj, aż zmieli orzechy na masło. Na początku blendowania orzechy zaczną zmieniać się w proszek, a następnie uzyskają gładką, kremową konsystencję. Może to potrwać od 5 do nawet 10 minut. Na koniec dodaj sól himalajską (na każde 100 g dodaj maleńką szczyptę soli – dosłownie 1 gram) i blenduj jeszcze przez kilkanaście sekund. Gotowe!