Sól himalajska – na co pomaga i jak ją stosować?

Solone masło orzechowe zawierające odpowiednią ilością soli himalajskiej to dobry elektrolit, który warto spożywać, jeśli interesuje Cię zdrowe odżywianie. Pomaga uzupełniać niedobory sodu po treningu czy przebytych chorobach. Zobacz na co pomaga i jak stosować sól himalajską.

Sól himalajska  na co pomaga i jak ją stosować?
Sól himalajska

Zdrowe odżywianie to nie tylko owoce i warzywa. Codzienne zdrowe jedzenie powinno być bogate także w sód, który stanowi doskonały naturalny elektrolit, cenny szczególnie dla osób uprawiających sport. Dlatego dziś piszemy o właściwościach składnika, w które wzbogaciliśmy nasze solone masło orzechowe. Poznajcie ważne informacje na temat różowej soli himalajskiej.

Czym jest sól himalajska?

Istnieją trzy główne rodzaje soli, która dodawana jest do pożywienia. Sól kuchenna, sól morska i sól kamienna. Różowa sól himalajska należy do ostatniej grupy. Swój kolor zawdzięcza zawartości tlenku żelaza. Wydobywa się ją głównie w jednym regionie na ziemi – w kopalni Khewra w regionie Pendżab w Pakistanie. Jest to region sąsiadujący z górami Karakorum, a kopalnia znajduje się w oddaleniu ok. 300km od najwyższych łańcuchów górskich Himalajów. Sól himalajska wydobywana jest ręcznie, co wpływa na jej nieco wyższą cenę. Odróżnia ją także fakt, iż ma naturalne pochodzenie  nie jest przetwarzana ani oczyszczana chemicznie jak np. zwykła sól kuchenna. Ponadto zawiera dużą ilość minerałów, dzięki czemu zyskała sobie miano najzdrowszej soli na świecie.

Sól himalajska: skład

Sam skład chemiczny różowej soli himalajskiej nie odbiega znacząco od tego, co możemy spotkać w zwykłej soli. Większość jej składu to sód (Na), jednak w odróżnieniu od innych sól himalajska zawiera także pewne ilości innych pierwiastków: magnez, chrom, cynk, fosfor, jod, mangan, miedź, selen, żelazo, potas oraz wapń. Sód jest istotnym elektrolitem, dlatego każda zdrowa dieta powinna go zawierać. Na co zatem pomaga sól himalajska? Przede wszystkim pomaga w zachowaniu równowagi wodno-elektrolitowej w sytuacjach większej niż normalnie utraty istotnych płynów ustrojowych naszego organizmu (np. po treningu). Ponadto sód wpływa na lepszą pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego zapewniając jego lepszą kurczliwość.

Jak spożywać? Masło orzechowe solone

Masło orzechowe pistacjowe z solą himalajską 185g
Masło pistacjowe z solą himalajską

Podobnie jak w przypadku każdej innej soli, jej wersję himalajską warto spożywać z umiarem. Zdrowe odżywianie zakłada, abyśmy nie przekraczali zalecanej dziennej dawki, która dla dorosłej osoby wynosi 5 gramów. Oczywiście nie musisz jeść soli łyżką, aby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią ilość sodu. Chcesz, aby zdrowe żywienie było jednocześnie pyszne? Spróbuj zdrowych past orzechowych naszej produkcji. Np. pistacjowe masło z solą MASLOVE zawiera odpowiednią dawkę sodu zapewniającego obniżenie ryzyka nadciśnienia. Polecamy także nasze naturalne solone masło orzechowe, które stanowi znakomity dodatek do dań fit. Szczególnie dla osób uprawiających regularnie sport i dbających o zdrowe odżywianie.

Masło orzechowe arachidowe z solą himalajską 200g
Masło arachidowe z solą himalajską