Ponieważ znalezienie produktu ze zdrowym, czystym składem bez dodatków było dość trudne, postanowiliśmy zrobić je sami. Tak właśnie rozpoczęła się przygoda naszej małej orzechowni MASLOVE. Masła orzechowe idealnie uzupełniają każdą dietę, ponieważ są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak wykazują badania, zdrowe tłuszcze posiadają działanie przeciwzakrzepowe, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi oraz są niezbędnym składnikiem budulcowym komórek. Masło orzechowe jest cenionym wśród sportowców “zastrzykiem energii”. Chętnie sięgają po nie szczególnie zawodnicy sportów siłowych oraz kolarze.
Postanowiliśmy ukręcić pożywną pastę zmieloną ze starannie wybranych orzechów. Taką, która będzie pyszna, ale przede wszystkim naturalna. Polepszacze smaku, konserwanty, cukier, olej palmowy? To nie wchodziło w grę. Chcieliśmy, by nasze masełko mogło znaleźć się w diecie sportowca, jadłospisie zdrowej diety oraz spiżarni każdej mamy chcącej dać dziecku coś zdrowego na śniadanie. Warunkiem, który sobie postawiliśmy, było więc masło zmielone w 100% z orzechów. O jak najkrótszym składzie, ale jak najdłuższej liście cennych witamin i substancji potrzebnych w codziennej zdrowej diecie.
Każde pojedyncze mielenie pisze swoją historię. Maślarz dba i czuwa nad wszystkimi etapami produkcji, dlatego jednorazowo produkujemy maksymalnie 50 sztuk. Po zmieleniu odbywa się kolejna kontrola smaku i jakości masła. Nic, z czego nie jesteśmy zadowoleni w 100%, nie ma prawa opuścić naszej małej supraślskiej fabryczki. Nasze miazgi są jedyne w swoim rodzaju. Nie nastawiamy się na ilość, bo zależy nam głównie na smaku, a co za tym idzie, zadowoleniu naszych konsumentów.
Kiedy zapytamy o dietę sportowca, z automatu wymieni on masło orzechowe. To dzięki jego uniwersalności można zastąpić nim zwykłe masło na kanapce. Pastę z orzechów można przypisać nie tylko do słodyczy, ale także jako dodatek do wytrawnych potraw. Nasze produkty zawierają dużo dobrego tłuszczu, potrzebnego w codziennej diecie. Mają zawsze prosty skład – a prosty i krótki skład to pierwszy warunek zdrowej żywności. To produkty, które dostarczą Twojemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe będące źródłem energii dla organizmu. Nasze masełko wykazuje działanie profilaktyczne wielu chorób: zakrzepom czy nadciśnieniu. Naturalne masło orzechowe polecają sportowcy, dietetycy, a także mamy robiące zdrowe przekąski dzieciom.
Najłatwiejsza do przygotowania w domu jest pasta z arachidów, która jest zarazem najbardziej popularna i najtańsza. Wystarczą orzechy, 5 minut i dobry sprzęt do mielenia. Smak pasty zależy tak naprawdę od upodobań – można do orzechów dodać sól i tak zrobić w domu masło orzechowe słone. Można dodać także jakieś ostre przyprawy, np. chilli. Sprawdzi się także naturalne kakao do masła z orzechów laskowych i w ten sposób stworzysz zdrowy i pyszny krem kakaowy.
Masło orzechowe ma to do siebie, że podczas przechowywania olej z orzechów idzie ku górze i w ten sposób naturalnie konserwuje produkt. Dzięki temu możesz cieszyć się produktem, który długo zachowa świeżość. Nawet do pół roku po otwarciu pudełka! Dodatkowo, jeśli przechowujesz je w lodówce, to nawet dłużej.
Jeśli zaś chodzi o kaloryczność, to zależy ona od zawartości naturalnego tłuszczu w maśle. Ta z kolei zależy do rodzaju orzechów. Uśredniając, opakowanie masła 200g ma podobną kaloryczność co kostka masła 200g. Właściwości prozdrowotne jednak są nieporównywalnie większe.