Ponieważ znalezienie produktu ze zdrowym, czystym składem bez dodatków było dość trudne, postanowiliśmy zrobić je sami. Tak właśnie rozpoczęła się przygoda naszej małej orzechowni MASLOVE. Masła orzechowe idealnie uzupełniają każdą dietę, ponieważ są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak wykazują badania, zdrowe tłuszcze posiadają działanie przeciwzakrzepowe, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi oraz są niezbędnym składnikiem budulcowym komórek. Masło orzechowe jest cenionym wśród sportowców „zastrzykiem energii”. Chętnie sięgają po nie szczególnie zawodnicy sportów siłowych oraz kolarze.
Postanowiliśmy ukręcić pożywną pastę zmieloną ze starannie wybranych orzechów. Taką, która będzie pyszna, ale przede wszystkim naturalna. Polepszacze smaku, konserwanty, cukier, olej palmowy? To nie wchodziło w grę. Chcieliśmy, by nasze masełko mogło znaleźć się w diecie sportowca, jadłospisie zdrowej diety oraz spiżarni każdej mamy chcącej dać dziecku coś zdrowego na śniadanie. Warunkiem, który sobie postawiliśmy, było więc masło zmielone w 100% z orzechów. O jak najkrótszym składzie, ale jak najdłuższej liście cennych witamin i substancji potrzebnych w codziennej zdrowej diecie.
Każde pojedyncze mielenie pisze swoją historię. Maślarz dba i czuwa nad wszystkimi etapami produkcji, dlatego jednorazowo produkujemy maksymalnie 50 sztuk. Po zmieleniu odbywa się kolejna kontrola smaku i jakości masła. Nic, z czego nie jesteśmy zadowoleni w 100%, nie ma prawa opuścić naszej małej supraślskiej fabryczki. Nasze miazgi są jedyne w swoim rodzaju. Nie nastawiamy się na ilość, bo zależy nam głównie na smaku, a co za tym idzie, zadowoleniu naszych konsumentów.
Kiedy zapytamy o dietę sportowca, z automatu wymieni on masło orzechowe. To dzięki jego uniwersalności można zastąpić nim zwykłe masło na kanapce. Pastę z orzechów można przypisać nie tylko do słodyczy, ale także jako dodatek do wytrawnych potraw. Nasze produkty zawierają dużo dobrego tłuszczu, potrzebnego w codziennej diecie. Mają zawsze prosty skład – a prosty i krótki skład to pierwszy warunek zdrowej żywności. To produkty, które dostarczą Twojemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe będące źródłem energii dla organizmu. Nasze masełko wykazuje działanie profilaktyczne wielu chorób: zakrzepom czy nadciśnieniu. Naturalne masło orzechowe polecają sportowcy, dietetycy, a także mamy robiące zdrowe przekąski dzieciom.
Najłatwiejsza do przygotowania w domu jest pasta z arachidów, która jest zarazem najbardziej popularna i najtańsza. Wystarczą orzechy, 5 minut i dobry sprzęt do mielenia. Smak pasty zależy tak naprawdę od upodobań – można do orzechów dodać sól i tak zrobić w domu masło orzechowe słone. Można dodać także jakieś ostre przyprawy, np. chilli. Sprawdzi się także naturalne kakao do masła z orzechów laskowych i w ten sposób stworzysz zdrowy i pyszny krem kakaowy.
Masło orzechowe ma to do siebie, że podczas przechowywania olej z orzechów idzie ku górze i w ten sposób naturalnie konserwuje produkt. Dzięki temu możesz cieszyć się produktem, który długo zachowa świeżość. Nawet do pół roku po otwarciu pudełka! Dodatkowo, jeśli przechowujesz je w lodówce, to nawet dłużej.
Jeśli zaś chodzi o kaloryczność, to zależy ona od zawartości naturalnego tłuszczu w maśle. Ta z kolei zależy do rodzaju orzechów. Uśredniając, opakowanie masła 200g ma podobną kaloryczność co kostka masła 200g. Właściwości prozdrowotne jednak są nieporównywalnie większe.
Przy pierwszym otwarciu naszej pasty orzechowej można zauważyć, że na samym jej wierzchu pojawia się warstwa oleju. Podobnie jest zresztą w przypadku domowego masła orzechowego. Co to oznacza? To proces wytrącania się tłuszczu, który jest zupełnie normalny. Stąd też przed skosztowaniem pysznego kremu – czy to arachidowego, z nerkowców, pistacjowego czy laskowego – ważne jest, by bardzo dokładnie je wymieszać. Dzięki temu tłuszcz z orzechów dotrze na samo dno opakowania, a masło orzechowe zyska prawdziwie kremową i bardzo gładką konsystencję.
Czy w związku z tym masło orzechowe powinno się przechowywać w lodówce? Nie, nie ma takiej potrzeby. Pastę można z powodzeniem przechowywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej, by stała w miejscu, gdzie cały czas panuje podobna temperatura, a więc w szafce lub szufladzie kuchennej, ponieważ nie dociera tam światło słoneczne. To optymalne warunki do przechowywania domowego masła orzechowego, a także pasty z naszej orzechowni. Jeśli jednak krem orzechowy przechowywany jest w lodówce, jego konsystencja z płynnej zmieni się w stałą. Wówczas należy pamiętać o tym, by wyjąć go 10 minut przed użyciem z lodówki, by jego temperatura zdążyła nieco wzrosnąć. Dzięki temu masło orzechowe łatwiej będzie rozsmarować czy połączyć z innymi składnikami.
Czy istnieje dobry przepis na domowe masło orzechowe fit? Jak najbardziej! Jako że mamy niemałe doświadczenie w testowaniu różnego rodzaju przepisów na domowe masło orzechową, przychodzimy z pomocą! Każdy, kto chce stworzyć w warunkach domowych pyszny krem z orzechów, będzie do tego celu potrzebować przede wszystkim wysokogatunkowych orzechów ze sprawdzonego źródła. Bez względu na to, czy są to klasyczne orzechy arachidowe, nerkowce czy orzechy brazylijskie, warto poszukać takich z naprawdę dobrego źródła. Oprócz tego bardzo ważny jest solidny blender kielichowy – taki o dużej mocy. Musi sobie bowiem poradzić z twardymi orzechami. Tak naprawdę to wystarczy!
Można jednak pójść o krok dalej i dodać do orzechów odrobinę soli, garść wiórków kokosowych lub też połączyć ze sobą dwa gatunki orzechów. Przygotowywanie masła orzechowego to tak naprawdę ciągłe eksperymentowanie i próbowanie nowych smaków. Właśnie dlatego w naszej ofercie znajdziesz nie zarówno klasyczne, jednoskładnikowe masła orzechowe, jak i wariacje na ich temat, czyli pastę orzechową z dodatkiem syropu klonowego lub soli himalajskiej czy też bardzo ciekawą kombinację czterech orzechów: nerkowców, prażonych laskowych, pieczonych migdałów oraz pieczonych arachidów.
Przygotowując domowe masło orzechowego fit po raz pierwszy, warto uzbroić się cierpliwość. Orzechy nie mielą się bowiem w 30 sekund. Cały proces może zająć od kilku do kilkunastu minut – w zależności od blendera. Warto jednak poczekać, by cieszyć się znakomitą konsystencją i pysznym smakiem świeżo przygotowanego domowego masła orzechowego.