12 porcji / 273 kcal

Masło z orzechów włoskich

Składniki

500 g orzechów włoskich
Ulubione dodatki: sól himalajska, syrop klonowy, miód, cynamon itd.

Przepis

Do wykonania domowego masła orzechowego z orzechów włoskich najlepiej jest użyć gotowych orzechów łuskanych. Jeśli jednak posiadasz orzechy w łupinach, możesz je bardzo łatwo i szybko zblanszować. Po prostu wrzuć je do garnka, zalej gorącą wodą tak, aby całkowicie je przykryć i gotuj przez około 30 sekund pod przykryciem. Następnie zdejmij je z ognia i wyjmuj po kilka sztuk, by reszta pozostała w ciepłej kąpieli. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić od orzechów.

Teraz czas na zrobienie masła orzechowego z orzechów włoskich. Tu będzie Ci potrzebny przede wszystkim solidny blender o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem orzechów. Do kielicha blendera wrzuć orzechy, a następnie po prostu uruchom urządzenie. Musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ mielenie może potrwać od 5 do nawet 10 minut. Na samym początku orzechy zmielą się na konsystencję mąki, a następnie zacznie się wytrącać z nich tłuszcz, przez co masa stanie się płynna i kremowa. Gotowe masło orzechowe z orzechów włoskich przełóż do słoika. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Masło z orzechów włoskich możesz dodawać do owsianek, naleśników, pankejków, a także wypieków oraz użyć do zrobienia sosu orzechowego do dań wytrawnych. Smacznego!

Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich?

Przygotowanie domowego masła z orzechów włoskich jest naprawdę proste, nieprawdaż? Musisz jednak pamiętać, że – aby masło orzechowe miało wyrazisty smak i wyjątkowy aromat – ważne jest użycie certyfikowanych orzechów włoskich, pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Będą one również najlepszym źródłem cennych składników odżywczych.

Dobrej jakości orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy omega-3. Zawiera on również cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B, a także minerały, w tym potas, fosfor, magnez, cynk, mangan oraz jod.

Ponadto codzienne spożywanie dwóch łyżek stołowych masła z orzechów włoskich ochroni Twój układ krążenia, wzmocni układ nerwowy, poprawi pracę mózgu, złagodzi dolegliwości żołądkowe, poprawi stan zdrowia przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, poprawi wygląd Twojej cery oraz stan włosów. To naprawdę ważny składnik diety!