Smoothie z masłem orzechowym i bananem
Składniki
Przepis
Banana obierz i podziel na mniejsze kawałki lub wrzuć w całości do blendera. Dodaj masło orzechowe i wlej mleko. Następnie wsyp kilka kostek lodu lub wcześniej pokruszony lód. Włącz blender i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wypij od razu.
Być może wydaje się to oczywiste, ale pamiętajmy, że aby móc przygotować pyszne smoothie bananowe z masłem orzechowym będziemy potrzebować blendera. Oryginalne smoothie zawsze bowiem miksowane jest z kostkami lodu lub połączone z wcześniej rozkruszonym lodem. Przygotowanie i sam przepis są jednak bardzo proste, a składniki owocowe i orzechowe można sobie dowolnie wymieniać i eksperymentować ze smakiem. Sama pasta orzechowa pasuje nie tylko do bananów, ale też np. do malin czy czekolady. W wersji bardziej fit świetnie smakuje ze szpinakiem czy jarmużem.
Smoothie bananowe z masłem orzechowym – zdrowe fakty
Połączenie pasty orzechowej z naturalnie słodkim bananem to świetny pomysł na pożywny koktajl, szczególnie dla osób, które musza wystrzegać się tradycyjnego cukru. Do tego daje kopa energii, jest bardzo zdrowy i sycący. Spokojnie może od czasu do czasu zastąpić klasycznie śniadanie, ponieważ długo trzyma uczucie sytości. Świetnie nadaje się też jako płynna przekąska w ciągu dnia, zwłaszcza zaś rano do śniadania lub po intensywnym treningu na siłowni. Niż zatem dziwnego, że smoothie bananowe z masłem orzechowym jest tak popularne.
Zamiast party z arachidów, możesz dodać pastę z orzechów nerkowca lub prażonych migdałów. Orzechy mają bardzo dużo białka, a mleko – wapnia. Banan zaś jest dobrym źródłem potasu, żelaza, magnezu i naturalnego cukru, co pomaga między innymi oczyścić organizm z toksyn. Co ciekawe, banany mają też wpływ na produkcją serotoniny, czyli hormonu szczęścia, ponieważ zawierają tryptofan. Powyższy przepis na smoothie z masłem orzechowym i bananem to świetne połączenie składników, które pite z umiarem, pomoże obniżyć ciśnienie i uregulować pracę przewodu pokarmowego. To zaś głównie z powodu zawartości błonnika.
Smarowidło orzechowe warto jeść codziennie w małych ilościach, ponieważ orzechy ziemne, czyli arachidy, wspomagają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Zawierają też dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, która jest naturalnym przeciwutleniaczem spowalniającym procesu starzenia się skóry. A zatem śmiało włącznie smoothie z masłem orzechowym do swojego jadłospisu.