4 porcje / 345 kcal

Orzechowiec, czyli pyszne ciasto orzechowe

Składniki

½ szklanki miękkiego masła
1 szklanka cukru/ksylitolu
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej/migdałowej
¾ szklanki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów
1 starta laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleczka kokosowego
200 g masła orzechowego

Przepis

Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, wanilię i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystko na gładką masę, a na koniec wsypujemy posiekane orzechy i dobrze mieszamy. Przelewamy do silikonowej formy na keks. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 35 min lub dłużej (do suchego patyczka). W czasie pieczenia przygotowujemy polewę. Do rondelka przekładamy masło arachidowe i wlewamy mleczko kokosowe. Podgrzewamy i co chwilę mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Po wyjęciu orzechowca z piekarnika polewamy go polewą i czekamy aż stężeje. Kroimy orzechowiec na grubsze pajdy (jak chleb) i podajemy z herbatką. Prosty orzechowiec – gotowy!

Proste ciasto orzechowe – nasze porady

  1. Dobrym pomysłem jest dodanie do ciasta korzennych przypraw, dzięki którym przygotujemy aromatyczny jesienny orzechowiec idealny na chłodne dni. Do przygotowanej masy wystarczy dodać 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę imbiru i 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej.

  2. Jeśli chcesz zrobić tylko połowę orzechowca, to podziel wszystko na pół, a zamiast trzech jajek użyj jednego dużego lub dwóch mniejszych.

  3. Przepis na polewę z masła orzechowego możesz nieco zmodyfikować. Zamiast mleczka kokosowego możesz dodać zwykłej śmietany kremówki 30% (pamiętaj, że to już nie będzie wersja fit ?)

Orzechowiec - amerykańska tradycja

Ten przepis na orzechowca to oryginalna amerykańska receptura, którą możecie znaleźć w tamtejszych książkach kucharskich z lat 50. i 60 (Old-Fashioned Nut Cake).

Dania zawierające orzechy, a także masło z orzechów arachidowych to w USA popularny deser podawany zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i na lokalnych miejskich uroczystościach. Obok ciasta brownie, ciasto orzechowe jest jednym z najbardziej popularnych wypieków w Stanach.

Przepis, który dziś dla Was przygotowaliśmy, jest łatwy do wykonania i złożony ze składników, które z łatwością znajdziecie w osiedlowym sklepie spożywczym. Nie jest ich wiele, dlatego jest to jeden z najprostszych przepisów na orzechowca, które możecie znaleźć w Internecie. Ten pyszny prosty orzechowiec będzie świetny zarówno jako dodatek do popołudniowej herbaty, jak i jako jedna z przekąsek na kinder party.

Jak zrobić orzechowiec?

Orzechowiec to naprawdę proste ciasto, którego przygotowanie – od wykonania masy, przez pieczenie, po dekorowanie – nie zajmie Ci więcej niż godzinę. Jest świetną alternatywą dla ciasta orzechowego – robi się jest znacznie szybciej i jest równie pyszne! Ciasto bardzo kojarzy się z jesienno-zimowym klimatem, ponieważ jest po brzegi wypełnione pysznym orzechowym smakiem. Dodatkowo możesz dodać do niego cynamon, mielone goździki, gałkę muszkatołową i inne przyprawy korzenne, by było jeszcze bardziej świąteczne!

To ciasto podobne jest do dobrze znanego już chlebka bananowego czy ciasta marchewkowego. Old-Fashioned Nut Cake, bo taka jest jego oryginalna nazwa, wyglądem przypomina chleb i tak też się go kroi – na większe kromki. Orzechowiec możesz smarować ulubionymi powidłami, kremem czekoladowym czy masłem orzechowym – dla pogłębienia jego orzechowego smaku.

Jak upiec orzechowiec?

Do pieczenia orzechowca najlepiej jest używać keksówki, której wymiary wynoszą ok. 30 cm x 11 cm. W sklepach znajdziesz wiele form tego typu. Zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest blacha metalowa, która jest lekka i wygodna. To klasyczna forma, idealna do pieczenia orzechowca. Innym rozwiązaniem jest keksówka silikonowa, czyli nowoczesna forma, która szybko zyskała na popularności. Nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia czy smarować masłem. To bardzo praktyczne rozwiązanie. Dzięki temu, że keksówka silikonowa jest elastyczna, bez problemu wyjmiesz z niej orzechowiec. Inne formy odpowiednie do pieczenia orzechowca to keksówka stalowa z powłoką, która zapobiega przywieraniu ciasta i również nie trzeba smarować jej tłuszczem. Warto wspomnieć także o formie ceramicznej, która – oprócz tego, że jest bardzo funkcjonalna – prezentuje się naprawdę pięknie. Jest też niezwykle solidna, dzięki czemu z pewnością wystarczy na lata wypiekania pysznego orzechowca.

Ile kalorii ma orzechowiec?

Nie da się ukryć, że orzechowiec to dosyć kaloryczne ciasto. Zawiera m.in. masło, które w 100 g zawiera ok. 717 kcal oraz mąkę pszenną, której kaloryczność na 100 g wynosi ok. 364 kcal. W cieście znajduje się także duża ilość orzechów oraz masła orzechowego, które także są bardzo kaloryczne. W 100 g masła z orzechów arachidowych znajduje się bowiem 581 kcal. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zjeść jeden czy dwa kawałki orzechowca do herbaty lub kawy. Smacznego!

4.7/5 - (19 votes)