Smarowidło do chleba

Masło orzechowe – indeks glikemiczny

Smarowidło do chleba to pomysł na szybką, a zarazem zdrową przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Gdy dopadnie Cię głód, po prostu sięgniesz po pastę, pieczywo i w kilka chwil masz gotową pyszną kanapkę. Z czego można zrobić takie smarowidło? Dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy do lektury.

Zdrowe smarowidło do chleba

Jest taki moment pomiędzy śniadaniem a obiadem, kiedy zaczynamy robić się głodni. W takich chwilach nasze kroki kierują się do kuchni w poszukiwania czegoś do schrupania. O ile wybór pada na zdrową przekąskę, wszystko jest w porządku. Ale kto z nas nie sięgnął wtedy po coś gotowego do zjedzenia, słodką bułeczkę czy batonika? Jeśli nie chcesz tracić czasu na przygotowywanie kolejnego posiłku, a jednocześnie wolisz zjeść na drugie śniadanie coś pełnowartościowego, przygotuj sobie zdrowe smarowidło do chleba. Ogromnym plusem tego typu past jest fakt, że można je zrobić na zapas, przełożyć do słoiczka i korzystać przez kilka dni. To zaoszczędzi Ci mnóstwo czasu! Ponadto takie smarowidła nie zawierają żadnych konserwantów. Są w pełni zdrowe i naprawdę pyszne, ponieważ możesz je przygotować ze swoich ulubionych składników.

Jak zrobić domowe smarowidło do chleba?

smarowidło do chleba

Odpowiedź na pytanie, jak zrobić smarowidło do chleba, jest naprawdę prosta. Wystarczy, że przygotujesz produkty, które naprawdę lubisz i połączysz je ze sobą za pomocą blendera. Mogą być to na przykład orzechy arachidowe, z których zrobisz kanapki z masłem orzechowym, ciecierzyca z dodatkami, z której zrobisz hummus, a nawet pietruszka. Sprawdź nasze pomysły na smarowidło!

Jednym ze sposobów na proste i szybkie domowe smarowidło do chleba jest hummus z masłem z ulubionych orzechów. Aby go zrobić, potrzebujesz tylko:

  • puszki ciecierzycy,
  • 4 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 3 łyżki dowolnej oliwy,
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojonych),
  • sok oraz startą skórkę z połowy cytryny,
  • przyprawy: ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, szczyptę soli.

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i przełóż do pojemniczka. Taki hummus możesz stosować jako smarowidło na chleb, bułeczki czy wafle ryżowe lub podawać z warzywami pokrojonymi w słupki.

Inny pomysł to domowe smarowidło do chleba z masła orzechowego oraz pietruszki. Do jego wykonania potrzebujesz:

  • 4-5 średnich pietruszek,
  • 1 łyżkę dowolnej oliwy i 1 łyżeczkę soli (do pieczenia),
  • 4 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojonego),
  • przyprawy: ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli.

Umyj i obierz pietruszkę, a następnie wymieszaj ją z łyżką oliwy oraz łyżeczką soli i piecz około 40 minut w 180°C do momentu, aż będzie miękka. Kiedy pietruszka już przestygnie, dodaj do niej resztę składników, zblenduj i smarowidło jest gotowe.

Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz! 😊

Smarowidło orzechowe – wartości odżywcze

Domowe smarowidła orzechowe to świetna alternatywa dla gotowych past czy serków do chleba. Trzeba przyznać, że są naprawdę proste w przygotowaniu. Nie wymagają ani specjalnych urządzeń, ani wymyślnych składników. Wystarczy blender oraz ulubione dodatki i w kilka chwil możesz ukręcić coś pysznego, a w dodatku bardzo zdrowego. Masz bowiem kontrolę nad tym, co dodajesz do swojej pasty. Warto więc wybierać sprawdzone składniki, ponieważ dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi wielu cennych wartości odżywczych.

Bazą dla Twojej pasty może być właściwie każde smarowidło orzechowe, np. arachidowe, migdałowe, pistacjowe, z nerkowców, a także z orzechów laskowych. Każde z nich to naprawdę solidny zastrzyk białka, jak również tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy E i kwasu foliowego, a także minerałów, w tym: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu oraz cynku.

Dobrymi dodatkami do past orzechowych będą: pieczona papryka, zielony groszek, kukurydza, suszone pomidory, marchewka, fasola, żurawina, cukinia i wiele innych. Jak widać, w głównej mierze są to warzywa, czyli źródło wielu witamin i minerałów. W porównaniu ze sklepowymi pastami, w takim domowym smarowidle orzechowym nie znajdziesz już żadnych zbędnych dodatków, konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku. By wzmocnić smak pasty w naturalny sposób, możesz śmiało dodać do niej na przykład curry, kurkumę, czarnuszkę czy zioła, które lubisz.

Domowe smarowidło do chleba – alternatywa dla gotowych past

Smarowidło do chleba

Smarowidło fistaszkowe, migdałowe, a może pistacjowe? Wybór należy do Ciebie. Każde z nich nada Twojej paście nieco innego smaku. Na przykład smarowidło z pistacji będzie świetnie łączyło się ze smakiem suszonych pomidorów, dyni, żurawiny czy pomidorów. Z kolei do smarowidła z nerkowców można dodać kalafior, ciecierzycę, soczewicę, a nawet buraki. Połączeń jest naprawdę wiele, a ostateczny smak domowego smarowidła zależy przede wszystkim od Twojej wyobraźni i preferencji smakowych. Zachęcamy więc do eksperymentów! W domowym zaciszu także możesz stworzyć pyszną pastę do chleba.