1 porcja / 400 kcal

Owsianka z masłem orzechowym i bananem

Składniki

1 szklanka mleka fit 0,5%
5 łyżek płatków owsianych
1 średni banan
1 łyżka stołowa masła orzechowego

Przepis

Do małego rondelka wlej mleko i wsyp płatki owsiane. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty na małym ogniu. W tym czasie obierz banana i pokrój go w plasterki. Następnie wyłącz palnik i pozostaw owsiankę do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie owsianka będzie już odpowiednio nasączona mlekiem. Przełóż ją do miseczki i dodaj masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj i dodaj plasterki banana. Owsianka z masłem orzechowym i bananem gotowa.

owsianka z masłem orzechowym

Owsianka z owocami

Owsianka to świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Płatki owsiane są bardzo sycące, dlatego już niewielka ich ilość wystarczy na śniadanie osobom, które chcą nieco oszukać swój apetyt. Banana możesz oczywiście zastąpić innymi owocami. Płatki owsiane świetnie komponują się z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki, maliny, borówki czy jagody. W wersji jesiennej można dodać do owsianki szczyptę imbiru i cynamonu, aby zyskała bardziej korzenny aromat.

Płatki owsiane z masłem orzechowym i bananem. Gotować czy nie?

Przygotowując owsiankę trzeba wiedzieć, że można ją zrobić na kilka sposobów. Płatki owsiane możemy ugotować na mleku lub wodzie, namoczyć dzień wcześniej lub zjeść surowe, np. zalewając je jogurtem. To, jak potraktujemy płatki owsiane przed zjedzeniem, wpływa na ich właściwości, a także indeks glikemiczny. Np. płatki wcześniej namaczane (to tzw. nocna owsianka), będą łatwostrawne i odpowiednie dla osób z problemami żołądkowymi. Będą też miały niższy indeks glikemiczny, więc będą syciły dłużej. Nocna owsianka to też świetne rozwiązanie dla leniuchów, którzy wolą rano dłużej pospać.

Natomiast nie zaleca się spożywania suchych płatków bez dodatku płynu. Dlaczego? Ponieważ mają właściwości przyciągające wodę, więc zaczną zbierać ją bezpośrednio w naszym żołądku. To zaś spowoduje zaparcia i spowolni przemiany materii. Dlatego pamiętajmy, żeby płatki owsiane zawsze podawać z mlekiem, jogurtem, wodą, kefirem czy nawet sokiem. Najlepsza owsianka fit powinna być gęsta, ale dająca się swobodnie pomieszać.

Owsianka z masłem orzechowym fit

Chcesz, aby owsianka była jeszcze zdrowsza i pobudzała system trawienny do pracy? Dodaj siemię lniane, które jest bogatym źródłem błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Z kolei masło orzechowe do owsianki może być dowolnego rodzaju. Pamiętajmy tylko, że jeśli ma to być owsianka z masłem orzechowym fit, pasta orzechowa musi być niesłodzona, niesolona i przygotowana w 100% z orzechów.

W wielu przepisach na owsiankę znajdziecie informację, aby dodać łyżeczkę miodu. Będzie wtedy słodsza, jednak bardziej kaloryczna. Jeśli chcecie obniżyć ilość kcal w swojej owsiance fit, zrezygnujcie z niej. Sam banan jest na tyle słodki w smaku, że spokojnie wystarczy jako naturalne słodziwo.