16 porcji / 275 kcal

Batoniki musli z masłem orzechowym

Składniki

200 g płatków owsianych
150 g orzechów
200 g masła orzechowego
100 g miodu lub syropu klonowego czy z agawy
Szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady

Przepis

Na samym początku rozdrobnij w blenderze płatki owsiane, ale bardzo lekko. Nie może powstać z nich mąka, lecz drobne kawałeczki płatków. W przypadku, gdy do przepisu używasz płatków błyskawicznych, możesz pominąć ten krok. Następnie upraż płatki na dobrze rozgrzanej patelni (przez ok. 7 minut). Pamiętaj, by mieszać je, aby się nie przypaliły. Teraz pokrusz swoje ulubione orzechy. Mogą to być zarówno orzechy arachidowe, jak i makadamia czy każde inne. Świetnie sprawdzi się także mieszanka kilku gatunków orzechów. Połącz je z płatkami owianymi i zabierz się za przygotowywanie masy. W rondelku umieść domowe masło orzechowe, słodzidło oraz sól. Do smaku możesz także dodać płaską łyżeczkę cynamonu. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą, tworząc jednolitą konsystencję, zdejmij rondelek z ognia i dodaj płatki owiane z orzechami. Całość dokładnie wymieszaj.

Jeśli posiadasz formę na batoniki, sprawę masz bardzo ułatwioną. Ale bez obaw! Doskonale sprawdzi się także forma na ciasto. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż masę i rozprowadź ją równomiernie na grubość około 2-3 cm. Formę włóż do lodówki na przynajmniej godzinę, by zdążyła zastygnąć. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, wyłóż masę i pokrój ją na równej wielkości batony. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie ozdób nią batony, tworząc nieregularne esy-floresy. Ponownie włóż batony do lodówki, by czekolada zastygła. I gotowe! Życzymy smacznego!

Domowe batony musli z masłem orzechowym – pyszne i zdrowe

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zachęcamy Cię do wypróbowania naszego prostego przepisu na pyszne domowe batony musli z masłem orzechowym. To doskonała alternatywa dla kupnych słodyczy. Co więcej, dużą część z potrzebnych składników na pewno masz w domu, a więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wydasz na nie nawet dodatkowej złotówki. Nasz przepis na batony musli z masłem orzechowym możesz wykonać na bazie dowolnej pasty z orzechów. Wybierz taką, którą lubisz najbardziej, by nadała im Twojego ulubionego smaku. Odpowiedni będzie zarówno krem pistacjowy, jak i masło arachidowe czy też pasta z nerkowców. Do tego robi się je w dosłownie kilka chwil, dlatego możesz wykonać je przed przyjściem gości, gdy nie masz zbyt wiele czasu. To także świetna przekąska na podróż czy do pracy.

Oceń