Krem pistacjowy z białą czekoladą
Składniki
Przepis
Biała czekolada musi być rozpuszczona w kąpieli wodnej, dzięki czemu konsystencja kremu będzie nieskazitelnie aksamitna. Aby rozpuścić czekoladę, włóż szklaną miseczkę do garnka z wodą i nastaw ogień na średnią moc. Włóż czekoladę do miseczki, a ta rozpuści się i stworzy gładką masę.
Kiedy czekolada się rozpuszcza, dodaj pastę pistacjową i delikatnie wymieszaj. W momencie, gdy masa będzie już gładka, czas na dodanie reszty składników. Jeżeli chcesz, by krem był słodszy, dodaj jeszcze syropu z agawy. Gotowy krem możesz trzymać w lodówce przez parę dni, ale na pewno zniknie w oka mgnieniu!
Nietuzinkowy smak
Dzięki połączeniu aksamitnej słodyczy ze słonym akcentem, powstaje nietuzinkowy smak, który urzeknie wszystkich fanów słodkości. Zamiast białej czekolady, pasta pistacjowa może być połączona z śmietanką 30%, czy też z serkiem mascarpone. Pole do popisu jest ogromne i ogranicza Ciebie tylko wyobraźnia. Krem pistacjowy może być używany do bezy, serników, jak i po prostu do pieczywa, lodów lub owoców. Zachwyć swoich znajomych deską bananów, jabłek, gruszek, a także bułeczek i bagietek wraz z ogromnym słoikiem kremu pistacjowego z białą czekoladą.
Drogocenne właściwości pistacji znane są już od tysięcy lat. Drzewo pistacjowe jest bowiem jednym z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Pierwsze wzmianki o tych orzechach pojawiają się już w Starym Testamencie. Orzeszki pistacjowe są uprawiane przede wszystkim na ciepłych terenach Grecji, Turcji, Syrii, jak i Afganistanu. A czy wiesz, czemu pistacje zawdzięczają swój wyjątkowy kolor? Ich piękna zielona barwa wynika z dużej zawartości luteiny. Ten składnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzorku. Chroni przed uszkodzeniami, które powodują wolne rodniki. Pasta pistacjowa jest także wspaniałym źródłem antyoksydantów. W jeden porcji kremu jest ich więcej niż w filiżance zielonej herbaty. To naprawdę znakomita dawka przeciwutleniaczy!
Pistacje są niezwykle zdrowe, uzupełnianie nimi swojej diety skutkuje zachowaniem zdrowia na lata. Potas, zeaksantyna, dużo błonnika, wapń, fosfor, jak i dobroczynna witamina E – dzięki tym składnikom pistacje są zbawienne dla naszego organizmu. Już dziś zdecyduj się więc na włączenie pasty pistacjowej do codziennego jadłospisu. Dodaj kilka łyżeczek do porannej owsianki albo naleśników. Zarówno pistacje, jak również krem pistacjowy wspaniale uzupełnią Twoją dietę o drogocenne, zdrowe tłuszcze.
Pasta pistacjowa kremowa
Jeśli potrzebujesz kremu pistacjowego do tortów czy deserów, najlepszą opcją będzie wykonanie bardzo kremowej pasty pistacjowej, która stanowi idealne nadzienie do wszelkiego rodzaju wypieków.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować: masła pistacjowego, mascarpone oraz śmietany kremówki w jednakowych proporcjach. Przygotuj również cukier puder (1 łyżka na 100 g mascarpone) oraz sok z cytryny.
Rozpocznij od ubicia mascarpone z cukrem pudrem. Masa powinna być bardzo puszysta. Następnie dodaj masło pistacjowe oraz sok z cytryny (według uznania) i ponownie zmiksuj masę, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę kremówkę, aż stanie się sztywna. Na koniec połącz ze sobą masę z mascarpone i masła pistacjowego oraz ubitą kremówkę. Delikatnie wymieszaj składniki, najlepiej drewnianą szpatułką, by nie utracić objętości masy. Tak przygotowany krem jest od razu gotowy do użycia. Możesz wykorzystać go jako nadzienie do babeczek czy pączków, a także do przekładania tortów i innych wypieków.