5 porcji / 171 kcal porcja

Szyszki z masłem orzechowym

Składniki

50 g ryżu preparowanego
60 g miodu (lub syropu z agawy)
80 g masła orzechowego

Przepis

W niewielkim garnku podgrzej miód (lub syrop z agawy) z masłem orzechowym. Mieszaj składniki, aż połączą się, tworząc aksamitnie gładki, lejący sos. Następnie zdejmij garnek z płyty grzewczej i wsyp do niego 50 g ryżu preparowanego, a następnie dokładnie wymieszaj. Całość odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie możesz już przejść do formowania szyszek. Jeśli masa okaże się nie być odpowiednio gęsta, wstaw ją jeszcze na jakiś czas do lodówki. Pamiętaj, by przed formowaniem kulek zwilżyć dłonie zimną wodą. To znacznie ułatwi i przyspieszy cały proces. Uformowane szyszki wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Gotowe!

Smak dzieciństwa w nowej odsłonie – szyszki z masłem orzechowym

Szyszki z festynów czy jarmarków to przysmak, który wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z dzieciństwem. Ich smaku nie da się zapomnieć. Rozkosznie słodkie, ciągnące się kuleczki o karmelowym smaku zachwycają do dzisiaj nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Czas, żeby wypróbować je w całkiem nowej odsłonie! Szyszki z masłem orzechowym i miodem to pyszny deser, który możesz przygotować na imprezę, a także wtedy, gdy po prostu będziesz mieć ochotę na coś słodkiego. Jest tak samo prosty w przygotowaniu jak wafle ryżowe z masłem orzechowym. Wypróbuj i przekonaj się!

Do przygotowania tej wersji szyszek będziesz potrzebować tylko trzech składników, a mianowicie: ryżu preparowanego, masła orzechowego oraz miodu (lub syropu z agawy). Pamiętaj, by sięgać po składniki dobrej jakości. Dotyczy to w szczególności masła orzechowego. To ważne, by pasta z orzechów nie zawierała żadnych zbędnych dodatków w postaci cukru, oleju palmowego czy konserwantów. Zwróć na to uwagę w szczególności wówczas, gdy przygotowujesz szyszki dla dzieci. Najlepszym wyborem będzie więc masło orzechowe 100%. Może to być zarówno klasyczne masło arachidowe, jak również pasta z nerkowców czy krem migdałowy. Miód użyty do szyszek także powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepsze miody znajdziesz bez wątpienia u lokalnych dostawców, prowadzących własne gospodarstwa pasieczne. Miód możesz bez problemu zastąpić syropem z agawy czy też syropem daktylowym, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub masz uczulenie na miód.