Orzechy makadamia – pochodzenie, właściwości, skład

Orzechy makadamia pochodzenie wlasciwosci sklad

Orzechy makadamia z roku na rok zyskują coraz większą popularność, a to wszystko za sprawią ich znakomitego wpływu na zdrowie. Mają świetne właściwości prozdrowotne. Co więcej – są po prostu pyszne! Wykorzystuje się je do produkcji maseł orzechowych, a także do wytwarzania oleju, który stosowany jest m.in. do produkcji kosmetyków. Chcesz dowiedzieć się więcej o orzechach makadamia? Zapraszamy do lektury!

Orzechy makadamia – gdzie rosną?

Orzechy makadamia są owocem drzewa makadamia z rodziny srebrnikowatych. Znanych jest dziewięć gatunków tych orzechów. Naturalnie występują w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Ponadto uprawia się je w Afryce Południowej oraz na Hawajach. Drzewa makadamia zostały odkryte w 1857 roku w Australii przez botanika Waltera Hilla. Nazwał on tę roślinę na cześć swojego przyjaciela – Johna Macadama. Do dzisiaj Australia jest największym producentem orzechów makadamia. Pozyskuje się tam około 100 tysięcy ton tych orzechów rocznie.

Orzechy makadamia gdzie rosna

Orzechy makadamia – właściwości

Orzechy makadamia są niewątpliwie bardzo pożywne i sycące. W 100 gramach orzechów znajduje się ponad 700 kalorii! Jednak każda zawarta w nich kaloria jest bardzo odżywcza oraz zdrowa dla naszego organizmu. Orzechy makadamia dostarczą Ci przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają mnóstwo cennych właściwości. Mowa przede wszystkim o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie układu krwionośnego, a także obniżaniu poziomu złego cholesterolu i poprawie profilu lipidowego. Orzechy makadamia są także źródłem magnezu, miedzi, manganu, fosforu i witaminy E. Twojemu organizmowi dostarczą również witamin z grupy B, w tym: niacyny, pirydoksyny (witamina B6), tiaminy oraz ryboflawiny. Nie można zapomnieć o antyoksydacyjnym działaniu orzechów makadamia. Skutecznie chronią przed utlenianiem się komórek, opóźniają procesy starzenia i ograniczają wytwarzanie wolnych rodników, a także obniżają poziom stresu w organizmie.

Orzechy makadamia – skład

Ze względu na swój skład orzechy makadamia będą idealnym składnikiem diety ketogenicznej. Są to bowiem jedne z najtłustszych orzechów, zawierających przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe. W 100 gramach orzechów znajduje się aż 76g tłuszczu. Warto także wspomnieć, że orzechy makadamia mają bardzo niską zawartość węglowodanów, co oznacza, że będą znakomitym dodatkiem każdej diety niskowęglowodanowej. Ich bogaty w witaminy i minerały skład doceniają także diabetycy, jak również osoby na diecie bezglutenowej – szczególnie te zmagające się z celiakią.