2 porcje / 450 kcal

Łosoś z masłem orzechowym

Składniki

250 g fileta z łososia
40 g masła orzechowego
200 g brokułów
125 g ryżu
125 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki startego imbiru
½ łyżeczki miodu
1 cytryna
½ pęczka szczypiorku
1 łyżeczka sezamu
sól
pieprz

Przepis

Rozpocznij od skropienia łososia sokiem z cytryny oraz doprawienia go solą i pieprzem. Następnie przygotuj marynatę. Wymieszaj ze sobą wodę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, masło orzechowe oraz miód. Następnie zamarynuj łososia. W międzyczasie w jednym garnku ugotuj ryż, a w drugim brokuły z odrobiną soli. Teraz zawiń łososia w folię aluminiową i piecz w 200°C w naczyniu żaroodpornym przez ok. 20 minut, a następnie rozwiń folię i piecz dalej do momentu, aż ryba z wierzchu się zarumieni. Gdy wszystko będzie już gotowe, wyłóż na talerz łososia, ryż oraz brokuły i całość udekoruj startą skórką z cytryny, szczypiorem oraz sezamem.

Pieczony łosoś z masłem orzechowym i brokułem

Jeśli szukasz idealnego przepisu na lekki obiad, przychodzimy z pomocą. Pieczony łosoś z masłem orzechowym jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a przy tym pyszny i bardzo odżywczy. Zawiera bowiem dużą dawkę kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przy tym działają przeciwzapalnie, usprawniają pracę mózgu, wpływają na jakość wzroku, wspomagają pracę serca, wzmacniają kości oraz zapobiegają alergiom i poprawiają odporność.

Łosoś z masłem orzechowym może wydawać się zaskakującym połączeniem, jednak zapewniamy, że taka kombinacja składników smakuje naprawdę wyśmienicie. To propozycja inspirowana kuchnią azjatycką, w której smaki są bardzo wyraziste i nieprzeciętne. Kluczowym składnikiem jest tu oczywiście masło orzechowe. Ważne, by był to produkt bardzo dobrej jakości, zawierający 100% orzechów. Może to być zarówno klasyczne masło z orzechów arachidowych, jak i pasta z orzechów laskowych.

Fakt, masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym (w 100 g masło ma kcal na poziomie 581), jednak wszystkie makroskładniki, które się w nim zawierają, stanowią ważny element codziennej diety. A zatem, jest to doskonałe źródło białka, a także zdrowych tłuszczy (jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), aminokwasów, witamin z grupy B, witaminy E i wielu składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk oraz fosfor.

Oceń