Pecan Pie, czyli przepyszne ciasto pekanowe
Składniki
Przepis
Rozpocznij od pokrojenia 120 g masła na małe kawałeczki, a następnie połącz je z 1 żółtkiem, solą, cukrem pudrem, wanilią i mąką. Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania gładkiej masy. Otrzymane ciasto włóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj. Pamiętaj, by przedtem oprószyć blat mąką. Podczas wakowania nadaj ciastu okrągły kształt.
Teraz tortownicę posmaruj masłem lub ewentualnie olejem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Formę rozwałkowanym ciastem, formując przy tym brzegi o wysokości około 3 cm. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż je grochem lub fasolą, a włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij z wierzchu obciążenie i papier, a ciasto piecz jeszcze przez 3 minuty, do momentu aż stanie się chrupiące.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż orzechy pekan. Rozpuść i lekko zrumień resztę masła, po czym pozwól mu ostygnąć. W tym czasie zblenduj na gładką masę jajka, syrop klonowy, brązowy cukrem, śmietanę i kardamon. Do powstałej masy stopniowo dodawaj ostudzone masło, cały czas mieszając. Jeśli chcesz, by ciasto miało jeszcze bardziej orzechowy smak, możesz dodać do masy również dwie łyżki masła orzechowego.
Wyłóż orzechy na ciasto, a następnie polej je przygotowaną masą. W piekarniku ustawionym na tą samą temperaturę piecz ciasto przez 30-35 minut do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Po upływie około 20 minut, przykryj ciasto folią aluminiową.
Pozwól ciastu ostygnąć przed podaniem. Gotowe!
Ciasto pekanowe – wyjątkowy deser, którego musisz spróbować
Każdy deser ma swoją historię, a pecan pie – amerykański deser wypełniony orzechami pekan – nie jest wyjątkiem. Występuje w wielu odmianach, od prostego ciasta z orzechami pekan, przez ciasto imbirowo-piernikowe z orzechami pekan i lekko solonym sosem karmelowym, do ciasta czekoladowego z masłem z orzechów pekan. Każde z tych dań ma swoje unikalne cechy, ale wszystkie mają jeden wspólny składnik – orzechy pekan.
Historia pecan pie
Pecan pie to tradycyjne amerykańskie ciasto, którego korzenie sięgają XIX wieku. Orzechy pekan, będące kluczowym składnikiem ciasta, pochodzą z obszarów południowych Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Choć nie jest całkowicie jasne, kiedy pecan pie stało się amerykańskim klasycznym deserem, przepisy na to ciasto można znaleźć w kulinarnych książkach właśnie w drugiej połowie XIX wieku. Ciasto pekanowe jest przygotowywane przez Amerykanów przede wszystkim na Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie.