20 porcji / 128 kcal

Nalewka z masła orzechowego

Składniki

400 g masy kajmakowej
250 ml mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
10 g kakao
30 g masła orzechowego
200 ml wódki orzechowej

Przepis

Zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej masę kajmakową, kakao, masło orzechowe i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita, zdejmij ją z ognia i dodaj mleko (powinno być w temperaturze pokojowej), a następnie wymieszaj ją przy pomocy miksera lub blendera na gładką masę. Dolej wódkę i ponownie zmiksuj masę. Na koniec spróbuj i jeśli nalewka będzie za mocna, dodaj odrobinę masy kajmakowej. Jeśli zaś będzie odwrotnie, możesz dodać odrobinę więcej wódki. Następnie przelej nalewkę do buteleczek, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce lub po prostu od razu się nią delektuj!

Wskazówka! Pamiętaj, by przed podaniem wyjąć nalewkę z lodówki nieco wcześniej, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury zmienia konsystencję na gęstą.

Drink z masłem orzechowym

Masło orzechowe to bardzo popularny składnik napojów alkoholowych. Jest przepysznym dodatkiem do nalewek i likierów, ale także drinków! Jednym z najpopularniejszych koktajli z masłem orzechowym jest tzw. drink Ferrero na bazie wódki orzechowej. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • syropu czekoladowego lub rozpuszczonej czekolady,

  • 100 ml wódki orzechowej,

  • 50 ml mleka,

  • 50 g mleka skondensowanego,

  • 1 łyżki masła orzechowego.

Na dno wysokiej szklanki wlej syrop czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę. Wódkę, mleko, mleko skondensowane oraz masło orzechowe dodaj do shakera i wymieszaj do połączenia składników. Następnie powstały drink delikatnie wlej do szklanki po jej ściance, by powstały dwie warstwy – czekoladowa i orzechowa. Na koniec możesz udekorować shake z masłem orzechowym bitą śmietaną. Gotowe!

Orzechówka

Orzechówka to nie tylko wódka, ale również przepis na przepyszne alkoholowe smoothie z masłem orzechowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,

  • 150 ml mleka,

  • 30 ml likieru orzechowego,

  • 60 g masła orzechowego,

  • 1 dojrzałego banana,

  • ½ szklanki lodu.

Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj je. Następnie wlej powstałą orzechówkę do wysokiej szklanki i udekoruj bitą śmietaną, kawą oraz posiekanymi orzechami. Gotowe!

4.5/5 - (4 votes)