Nalewka z masła orzechowego
Składniki
Przygotowanie
Zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej masę kajmakową, kakao, masło orzechowe i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita, zdejmij ją z ognia i dodaj mleko (powinno być w temperaturze pokojowej), a następnie wymieszaj ją przy pomocy miksera lub blendera na gładką masę. Dolej wódkę i ponownie zmiksuj masę. Na koniec spróbuj i jeśli nalewka będzie za mocna, dodaj odrobinę masy kajmakowej. Jeśli zaś będzie odwrotnie, możesz dodać odrobinę więcej wódki. Następnie przelej nalewkę do buteleczek, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce lub po prostu od razu się nią delektuj!
Wskazówka! Pamiętaj, by przed podaniem wyjąć nalewkę z lodówki nieco wcześniej, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury zmienia konsystencję na gęstą.
Drink z masłem orzechowym
Masło orzechowe to bardzo popularny składnik napojów alkoholowych. Jest przepysznym dodatkiem do nalewek i likierów, ale także drinków! Jednym z najpopularniejszych koktajli z masłem orzechowym jest tzw. drink Ferrero na bazie wódki orzechowej. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
-
syropu czekoladowego lub rozpuszczonej czekolady,
-
100 ml wódki orzechowej,
-
50 ml mleka,
-
50 g mleka skondensowanego,
-
1 łyżki masła orzechowego.
Na dno wysokiej szklanki wlej syrop czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę. Wódkę, mleko, mleko skondensowane oraz masło orzechowe dodaj do shakera i wymieszaj do połączenia składników. Następnie powstały drink delikatnie wlej do szklanki po jej ściance, by powstały dwie warstwy – czekoladowa i orzechowa. Na koniec możesz udekorować shake z masłem orzechowym bitą śmietaną. Gotowe!
Orzechówka
Orzechówka to nie tylko wódka, ale również przepis na przepyszne alkoholowe smoothie z masłem orzechowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
-
2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
-
150 ml mleka,
-
30 ml likieru orzechowego,
-
60 g masła orzechowego,
-
1 dojrzałego banana,
-
½ szklanki lodu.
Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj je. Następnie wlej powstałą orzechówkę do wysokiej szklanki i udekoruj bitą śmietaną, kawą oraz posiekanymi orzechami. Gotowe!