1 porcja / 332 kcal

Mascarpone z masłem orzechowym

Składniki

300 g mascarpone
400 ml śmietanki 30%
120 g masła orzechowego
40 g cukru pudru

Przepis

Do wysokiego naczynia przełóż mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder i miksuj przez około 4 minuty, by uzyskać gęstą, bardzo kremową konsystencję. Uważaj jednak, by nie była zbyt sztywna. Następnie do kremu dodaj masło orzechowe i ponownie ubijaj mikserem przez około minutę do momentu, aż masa będzie gęsta oraz gładka. Gotowy krem możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Będzie świetnym dodatkiem zarówno do ciast, tortów, tart, jak i gofrów, naleśników czy babeczek.

Tort bezowy z mascarpone i masłem orzechowym

Jednym z wypieków, do którego świetnie pasuje krem mascarpone z masłem orzechowym, jest bezowy tort z masłem orzechowym. To świetna opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami i wolą połączenia słono-słodkie. Jest to alternatywa dla klasycznego orzechowca czy tortu urodzinowego.

Jeśli jednak wolisz klasyczne biszkoptowe ciasta, możesz z powodzeniem wykorzystać przepis na krem do swojego wypieku. Biszkopt z masłem orzechowym i mascarpone będzie przepysznym, rozkosznie słodkim deserem. Jego mięciutka, lekko wilgotna konsystencja to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i masłem orzechowym

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, który udaje się zawsze i absolutnie każdemu. Jest to prosty oraz bardzo szybki w przygotowaniu deser, który nie wymaga też wielu składników. Jeśli jednak zechcesz wzbogacić ciasto marchewkowe o coś ekstra, możesz przełożyć je pysznym kremem z orzeszków ziemnych oraz mascarpone. Jego smak idealnie komponuje się z ciastem marchewkowym, które jest orzechowo-korzenne, a to za sprawą dodatku orzechów oraz cynamonu.

Tarta z masłem orzechowym i mascarpone

Tarta z masłem orzechowym i mascarpone to banalny w przygotowaniu deser, który będzie idealnym wyborem, gdy spodziewasz się gości. Jest to ciasto podawane na zimno, a więc będzie idealne na lato, choć świetnie smakuje także z gorącym kakao, kawą czy herbatą.

Zdrowszą alternatywą dla tego wypieku jest fit tarta z masłem orzechowym, której ciasto bazuje na daktylach, płatkach owsianych, orzechach oraz oleju kokosowym. To pyszny, niskokaloryczny deser, który nie wymaga pieczenia!