Hummus z masła orzechowego

Składniki

400 g ugotowanej ciecierzycy
150 g masła z orzechów arachidowych Maslove classic
2 ząbki czosnku
30 ml soku z cytryny
80 ml bardzo zimnej wody
sól
kumin mielony
oliwa z oliwek
słodka czerwona papryka

Przepis

Hummus: Ciecierzycę odcedź z zalewy, zblenduj z masłem orzechowym, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami (solą oraz kuminem). Do blendowania użyj dobrego malaksera lub thermomixa. Stopniowo wlewaj zimną wodę, blenduj do uzyskania idealnej kremowej konsystencji.

Tak przygotowany hummus przełóż na talerz/do miski, polej oliwą i posyp słodką papryczką oraz kuminem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

RADY – jeśli masz czas, polecam ugotować ciecierzycę samemu. Najpierw namocz ją przez całą noc w wodzie, a następnie ugotuj do miękkości.

Hummus z masłem orzechowym – dodatek idealny do potraw z grilla

Hummus to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie, a ten z masłem orzechowym to jego wyjątkowa wersja. Jest bowiem naprawdę pyszny i niesamowicie kremowy, doskonale komponuje się z potrawami z grilla, dodając im wyjątkowego smaku. Przepis na ten hummus jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne.

Hummus, czyli potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, jest pełen witamin i składników odżywczych, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny dodatkiem do potraw. Jego smak jest delikatny, a zarazem intensywny, a to wszystko dzięki dodatkowi masła arachidowego i czosnku. Co ważne, hummus ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jego wykonanie zajmie Ci dosłownie kilka minut. Musisz tylko zblendować wszystkie składniki do uzyskania idealnie kremowej, jednolitej konsystencji. Taki hummus to idealny dodatek do potraw z grilla, ponieważ można go łatwo i szybko przygotować, a naprawdę świetnie komponuje się z grillowanymi daniami mięsnymi, rybami czy też warzywami.

Przed podaniem można udekorować go aromatyczną oliwą z oliwek oraz posypać słodką papryką lub kuminem. Będzie pięknie prezentował się na stole i z pewnością z chęcią sięgnie po niego każdy, nie tylko jego najwięksi miłośnicy. Hummus jest bowiem doskonały jako dip do warzyw, smarowidło do pieczywa lub jako dodatek do sałatek. Można go więc wykorzystać nie tylko jako dodatek do potraw z grilla, ale również na wiele innych sposobów.

5/5 - (3 votes)