4 porcje / 868 kcal

Twarożek z nerkowców – roślinna alternatywa klasycznego twarożku

Składniki

450 g tofu naturalnego
50 g masła z orzechów nerkowca
3 łyżki jogurtu sojowego niesłodzonego
2-3 łyżki octu jabłkowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki płatków drożdżowych
6 rzodkiewek
garść szczypiorku

Przepis

Rozgnieć widelcem tofu, aby konsystencją przypominało twarożek. Dodaj do niego masło orzechowe z nerkowców i dokładnie wymieszaj (np. z pomocą blendera ręcznego). Do masy twarogowej dodaj pozostałe składniki (poza rzodkiewką i szczypiorkiem), wymieszaj je i tak przygotowany twarożek wstaw na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie, gdy składniki się przegryzą, twarożek z nerkowców będzie smakował właśnie tak, jak powinien. Wyjmij go z lodówki i dodaj posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Gotowe!

Wegański twarożek z nerkowców – roślinna alternatywa nie tylko dla wegan

Twarożek z orzechów nerkowca to propozycja dla wegan, wegetarian, wszystkich chcących ograniczyć spożywanie produktów odzwierzęcych, a także osób, które nie jedzą nabiału i dla każdego, kto ma ochotę spróbować roślinnej alternatywy dla klasycznego twarożku. To naprawdę prosty przepis, który ma szansę stać się Twoim ulubionym pomysłem na śniadanie!

Tofu, które jest bazą wegańskiego twarożku z pastą z nerkowców to doskonałe źródło białka. Nazywane jest często sojowym twarogiem, ponieważ jest to produkt, który powstaje z soi. Tofu stanowi dobrą alternatywę dla mięsa oraz nabiału, dlatego chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się także jako składnik diety osób aktywnych fizycznie, które potrzebują cennych źródeł białka w swojej diecie. Tofu zawiera bowiem około 12 g białka w 100 g produktu.

Warto również dodać, że w tofu obecne są także związki bioaktywne, które mogą zapobiega chorobom serca, a także niektórym nowotworom, takim jak rak prostaty oraz rak piersi. Ponadto mogą one łagodzić dolegliwości związane z okresem menopauzy oraz chronić organizm przed osteoporozą i cukrzycą typu II.

Twarożek z orzechów nerkowca – propozycje podania

Tofu naturalne, które nie zawiera żadnych dodatków, ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny smak. W związku z tym można łączyć je z rozmaitymi składnikami, ponieważ świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi posiłkami. Twarożek z kremem z nerkowców to jeden z tych wegańskich przepisów, który po prostu warto wypróbować. My proponujemy jego klasyczną wersję z rzodkiewką i szczypiorkiem, jednak równie pyszną opcją jest słodki twarożek z nerkowców z syropem klonowym oraz odrobiną cynamonu, który będzie idealny jako farsz do naleśników.