1 porcja / 531 kcal

Jaglanka z masłem orzechowym

Składniki

40 g kaszy jaglanej
1 ½ szklanki mleka
½ banana
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego

Przepis

Kaszę jaglaną wsyp do rondelka i dokładnie wypłucz w ciepłej wodzie. Po przepłukaniu do garnka z kaszą wlej mleko (możesz użyć również napoju roślinnego). Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pokrój banana w plasterki. Gdy kasza jaglana będzie już ugotowana, przełóż ją do miseczki i udekoruj plasterkami banana, a następnie polej masłem orzechowym oraz syropem klonowym. Gotowe!

Jaglanka z masłem orzechowym i bananem

Jaglanka z masłem orzechowym i bananem to pyszna propozycja śniadaniowa oraz ciekawa alternatywa dla owsianki. Kasza jaglana, podobnie zresztą jak płatki owsiane zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B, które budują naszą odporność i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry. Zawiera również duże ilości żelaza oraz miedzi, czyli składników, które chronią nas przed anemią. Kasza jaglana dostarcza organizmowi także duże ilości krzemu, który przyczynia się do utrzymania dobrego stanu skóry, włosów i paznokci. Warto również dodać, że kasza jaglana to także produkt bezglutenowy, a więc jest bezpieczna dla osób cierpiących na celiakię i nadwrażliwość na gluten.

Choć kasza jaglana kojarzy się wielu osobom głównie z daniami obiadowymi, jest ona także świetnym dodatkiem do słodkich śniadań czy kolacji, jak w przypadku jaglanki. Z dodatkiem masła orzechowego, banana i syropu klonowego smakuje wybornie oraz jest znakomitym pomysłem na zdrowy, zbilansowany i dodający energii posiłek o poranku. Do przygotowania jaglanki możesz użyć dowolnego masła orzechowego. Jeśli lubisz jego klasyczną wersję, czyli masło z fistaszków – świetnie, ale możesz postawić także na inne warianty, np. masło pistacjowe, które jest delikatnie słone, a więc świetnie skomponuje się ze słodkim bananem i syropem klonowym. Doskonałą opcją jest także masło w wersji mega crunch, czyli z kawałkami orzechów. Ten krem ma w sobie naprawdę duże kawałki, dzięki czemu jaglanka z masłem orzechowym będzie cieszyła Cię wyjątkową chrupkością. Smacznego!