Szarlotka z masłem orzechowym
Składniki
Przepis
Na stolnicę wysyp mąką. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Dodaj jajka i wszystko wyrabiaj aż ugnieciesz ciasto. Oderwij 1/3 masy i wstaw do lodówki. Resztą rozłóż w formie do tarty, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i zapiekaj spód szarlotki przez 15 minut w temperaturze 180-190 st. C. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i masłem orzechowym.
Wyciągnij z piekarnika spód. Rozłóż na nim jabłka i posyp cynamonem. Wstaw do piekarnika na kolejnych 35 minut. W tym czasie wyjmij z lodówki 1/3 schłodzonego wcześniej ciasta i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Po 15 minutach pieczenia otwórz piekarnik i posyp kruszonką wierzch ciasta. Piecz wszystko razem do końca aż się zarumieni. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Szarlotka z masłem orzechowym – z czym podawać?
Szarlotka z naszego przepisu to klasyczny kruchy placek z jabłkami pod kruszonką, który jednak urozmaiciliśmy dodając masło orzechowego. Szarlotkę warto podawać na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. Fenomenalnie smakuje też na zimno do kawy czy herbaty. Oczywiście jabłka możesz zastąpić innymi owocami, np. gruszkami czy brzoskwiniami. Warto wiedzieć, że istnieją tez różne warianty takiej klasycznej kruchej szarlotki. Ciasto można zrobić np. mąki bezglutenowej (owsianej, orkiszowej, ryżowej) oraz zmielonych orzechów włoskich. Aby zmniejszyć ilość kalorii, cukier wystarczy zastąpić ksylitolem, a jeśli wolisz wersję wegańską – użyj oleju kokosowego zamiast masła oraz nie dodawaj jajek.
Szarlotka to absolutny klasyk jeśli chodzi o pyszne wypieki. Jest wiele przepisów i sposobów na jej pieczenie, ale zawsze najlepiej będzie smakowała ta zrobiona własnoręcznie. Dlatego zachęcamy do wykorzystania tego przepisu na szarlotkę z masłem orzechowym, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś słodkiego. Bon apetit!