6 porcji / 455 kcal

Curry wegetariańskie z kalafiorem i nerkowcowo-kokosowym masłem orzechowym

Składniki

1 cały świeży kalafior
1 pęczek świeżej kolendry
500 ml mleka kokosowego
200 g nerkowcowo-kokosowego masła orzechowego
2 papryczki chili
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
200 g ryżu jaśminowego
sól

Przepis

Ugotuj ryż wedle przepisu z opakowania. W silnym blenderze zmiel masło z nerkowców z przyprawami. Umyj i podziel kalafiora. Pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na suchej patelni aby się lekko zrumienił a następnie dodaj masło orzechowe z przyprawami. Gdy zacznie się przysmażać zalej całość mlekiem kokosowym i duś około 15 minut. Curry wykładaj na ryż i całość posyp świeżą kolendrą. Gotowe.