6 porcji / 250 kcal

Sernik z masłem orzechowym

Składniki

180g ciastek owsianych lub herbatników
50g roztopionego masła
garść orzechów arachidowych prażonych
500g twarogu
125 ml śmietany 18%
200g masła orzechowego MASLOVE Extra Zmielone
100g cukru pudru lub miodu
50g cukru (1 łyżki stołowe)
60ml wody (ćwierć szklanki)
20 g masła (2 łyżki)
3g soli gruboziarnistej lub himalajskiej (pół łyżeczki)

Przepis

To ciasto z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest połączeniem słodkiego i słonego, co jak wiadomo jest jedną z najlepszych kombinacji smakowych. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ jest to wersja bez pieczenia. Dzięki temu sernik szybko się przyrządza, a gotowy smakuje obłędnie.

Sernik bez pieczenia zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Kruszymy ciastka owsiane lub herbatniki na drobne kawałki i mieszamy z roztopionym masłem. Możemy też ułatwić sobie pracę i zmiksować masę mikserem lub ręcznym blenderem aż do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Do spodu można także wsypać rozgniecione orzechy arachidowe, aby sernik na zimno z masłem orzechowym był jeszcze bardziej orzechowy.

Następnie trzeba przygotować tortownicę o średnicy 20-23 cm, której dno smarujemy masłem oraz wykładamy folią śniadaniową przezroczystą aż po same boki. W tak przygotowanej tortownicy rozkładamy masę na spodzie, dociskamy ją i wstawiamy formę do lodówki na co najmniej pół godziny.

Teraz czas na masę na nasz sernik bez pieczenia. Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Następnie wylać na schłodzony wcześniej spód, równomiernie rozprowadzić i przykryć folią. Ponownie wstawić sernik do lodówki, tym razem na co najmniej dwie godziny. I gotowe!

sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym fit

Powyższy przepis na sernik na zimno jest najprostszym wariantem. To także przepis, który zawiera w składzie cukier, ale nic nie stoi na przeszkodzie byśmy przyrządzili sernik z masłem orzechowym fit. Wystarczy wtedy dodać jakieś bardziej fit słodzidło, np. ksylitol lub syrop z agawy. Możemy także zmodyfikować nieco przepis i polać nasze ciasto solonym karmelem. Jak zrobić solony karmel? Potrzebujemy średniej wielkości rondelka. Wsypujemy do niego cukier i czekamy aż zbrązowieje. Wtedy należy ostrożnie wlać wodę i szybko zamieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, po czym podgrzewamy wszystko dalej na średniej wielkości ogniu. Na koniec dodajemy masło oraz sól i dalej mieszamy, aż wszystko się połączy na gładką masę. Tak przygotowany solony karmel zostawiamy do ostygnięcia, po czym polewamy ciasto. Nasz sernik z masłem orzechowym i solonym karmelem wstawiamy do lodówki.