18 muffinek / 160 kcal

Muffinki z masłem orzechowym

Składniki

200 g mąki pszennej
200 g ksylitolu lub erytrytolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g masła
200 g masła z kawałkami orzechów
2 jajka
200 ml mleka
150 g masła roślinnego
60 g cukru pudru
100 ml śmietany 30% lub 36%
150 g gładkiego masła orzechowego

Przepis

Do miski dodaj miękkie masło, cukier oraz masło orzechowe crunchy, a następnie zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku. Teraz zmniejsz obroty miksera i powoli dolewaj mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Do pieczenia możesz wykorzystać gotową formę na muffinki, a także silikonowe lub papierowe papilotki. Wypełnij je do połowy. Ciasta powinno wystarczyć na ok. 15-18 muffinek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz przez ok. 25 minut.

Gdy muffinki z masłem orzechowym będą w piekarniku, przygotuj krem. Na początku ubij śmietanę na sztywno, a następnie zetrzyj miękkie masło, cukier puder oraz masło orzechowe na masę kremową. Dodaj do niej ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Jeśli muffinki są już wystudzone, możesz śmiało udekorować je masą w dowolny sposób. Do tego celu możesz wykorzystać na przykład rękaw cukierniczy lub po prostu nałożyć krem szpatułką. Dodatkowym sposobem na ozdobienie muffinek jest posypanie ich pokruszonymi orzeszkami.

Pyszne muffinki z masłem orzechowym to idealny pomysł na małe co nieco. Muffinki tworzą doskonałą harmonię słodkiego i słonego smaku. Apetyczny aromat orzechów jest tu mocno wyczuwalny i świetnie współgra z mięciutkim, jak chmurka ciastem oraz delikatnym kremem. Takie muffinki na pewno posmakują każdemu miłośnikowi pasty orzechowej i nie tylko!

Szybkie muffiny z masłem orzechowym

Jeśli szukasz przepisu na szybkie muffiny z masłem orzechowym, to ten przepis jest dla Ciebie. Muffiny z masłem orzechowym są doskonałym pomysł na szybki i smaczny przysmak na każdą okazję. Ten prosty przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu, gdyż jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wiele czasu. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne muffiny z masłem orzechowym.

Keto muffiny z masłem orzechowym

Jeśli chcesz przygotować keto muffiny, ale w oryginalnym przepisie widzisz składniki, które nie pasują do diety ketogenicznej, istnieje kilka sposobów na ich wymianę. Oto kilka propozycji, jak zastąpić niektóre składniki, by przygotować keto babeczki z masłem orzechowym:

  • mąka pszenna – zastąp ją mąką migdałową, która cieszy się dużą popularnością wśród osób na diecie ketogenicznej, ponieważ jest bogata w białko i niskowęglowodanowa.
  • cukier biały – zastąp go erytrytolem, który ma 0 kalorii.
  • mleko – jest składnikiem, który zawiera węglowodany, co czyni go niewskazanym w diecie ketogenicznej. Na szczęście istnieje wiele alternatyw dla mleka, które można wykorzystać do przygotowania tego przepisu, np. mleko migdałowe czy mleko kokosowe lub mleko z nerkowców.

Pozostałe produkty, takie jak masło orzechowe, masło, jajka i śmietana z powodzeniem mogą pojawić się w diecie ketogenicznej. Są bowiem bogate w tłuszcze i białko, a jednocześnie niskowęglowodanowe.

Jak zrobić owsiankę w formie muffinów? Pomysł na owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie, wypróbuj owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym. To przepis na owsiankę w formie muffinów, które można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na piknik. Muffiny te są bogate w błonnik, węglowodany złożone i białko, co sprawia, że są idealnym posiłkiem na początek dnia.

Wystarczy, że wymienisz mąkę na zmielone w blenderze płatki owsiane, dodasz dwa rozgniecione banany i możesz cieszyć się pysznym smakiem śniadaniowych muffinów owsianych! Zamiast klasycznego masła z fistaszków, dodaj do nich masło migdałowe, by uzyskać pyszne i delikatne muffinki z masłem migdałowym!

5/5 - (5 votes)