jeden muffin to zaledwie 160 kcal

Muffinki z masłem orzechowym

Składniki

200 g mąki pszennej
200 g ksylitolu lub erytrytolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g masła
200 g masła z kawałkami orzechów
2 jajka
200 ml mleka
150 g masła roślinnego
60 g cukru pudru
100 ml śmietany 30% lub 36%
150 g gładkiego masła orzechowego

Przepis

Do miski dodaj miękkie masło, cukier oraz masło orzechowe crunchy, a następnie zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku. Teraz zmniejsz obroty miksera i powoli dolewaj mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Do pieczenia możesz wykorzystać gotową formę na muffinki, a także silikonowe lub papierowe papilotki. Wypełnij je do połowy. Ciasta powinno wystarczyć na ok. 15-18 babeczek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz przez ok. 25 minut.

Gdy muffinki z masłem orzechowym będą w piekarniku, przygotuj krem. Na początku ubij śmietanę na sztywno, a następnie zetrzyj miękkie masło, cukier puder oraz masło orzechowe na masę kremową. Dodaj do niej ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Jeśli muffinki są już wystudzone, możesz śmiało udekorować je masą w dowolny sposób. Do tego celu możesz wykorzystać na przykład rękaw cukierniczy lub po prostu nałożyć krem szpatułką. Dodatkowym sposobem na ozdobienie babeczek jest posypanie ich pokruszonymi orzeszkami.

Pyszne muffinki z masłem orzechowym to idealny pomysł na małe co nieco. Babeczki tworzą doskonałą harmonię słodkiego i słonego smaku. Apetyczny aromat orzechów jest tu mocno wyczuwalny i świetnie współgra z mięciutkim, jak chmurka ciastem oraz delikatnym kremem. Takie muffinki na pewno posmakują każdemu miłośnikowi pasty orzechowej i nie tylko!