Czy masło orzechowe można jeść codziennie?

Masło orzechowe to produkt, który może być elementem zdrowej diety pod warunkiem, że jego skład jest prosty i nie zawiera ono zbędnych dodatków w postaci cukru, tłuszczy utwardzonych czy konserwantów. No dobrze, ale czy w takim razie można jeść je codziennie? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, zapraszamy Cię do lektury naszego artykułu!


Spis treści:

  1. Ile kalorii ma masło orzechowe?
  2. Masło orzechowe zapewnia sytość na dłużej
  3. Masło orzechowe – prosty sposób na to, jak wzbogacić dietę w składniki odżywcze
  4. Czy masło orzechowe chroni przed nowotworami?
  5. Skład masła orzechowego ma ogromne znaczenie
  6. Masło orzechowe w codziennej diecie – z czym można je jeść?

Ile kalorii ma masło orzechowe?

Klasyczne masło z orzechów arachidowych w 100 g ma 581 kcal, co oznacza, że w łyżce pasty z fistaszków znajduje się ich ok. 116. Jak widzisz, jest to całkiem sporo kalorii, dlatego też jedzenie kremu orzechowego w nadmiarze może powodować przyrost masy ciała. Jednocześnie w jednej łyżce masła orzechowego znajduje się mnóstwo wartości odżywczych, w tym nienasycone tłuszcze, które pozytywnie wpływają na wzrok, pamięć i procesy myślowe, a także poprawiają koncentrację oraz podnoszą ogólną wydajność organizmu. Pasta arachidowa zawiera także sporo białka, które uczestniczy w procesie budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Co więcej, jest budulcem zębów, kości, paznokci, włosów i skóry. Czy są to argumenty za tym, by włączyć masło orzechowe do swojej codziennej diety? Jak najbardziej! Pamiętaj jednak o tym, aby nie przekraczać dziennego spożycia tego produktu, które powinno wynosić ok. 20-40 g (w zależności od masy ciała i zapotrzebowania kalorycznego).

Masło orzechowe zapewnia sytość na dłużej

Badania opublikowane w British Journal of Nutrition wykazały, że spożywanie masła orzechowego powoduje znaczne zmniejszenie chęci jedzenia nawet do 12 godzin oraz znaczny wzrost wydzielania peptydu PYY, który powoduje uczucie sytości. Ponadto sama konsystencja masła orzechowego wzmaga efekt sytości po jego zjedzeniu, ponieważ jest ona bardzo gęsta oraz treściwa. Już jedna łyżeczka pasty z fistaszków dodana do kanapki, koktajlu czy owsianki sprawi, że Twój posiłek zapewni Ci mnóstwo energii na dłużej! Przy tym będziesz mieć też mniejszą ochotę na podjadanie w ciągu dnia i z pewnością ograniczysz ilość spożytych kalorii.

Masło orzechowe – prosty sposób na to, jak wzbogacić dietę w składniki odżywcze

Przygotowywanie pełnowartościowych posiłków potrafi być niekiedy naprawdę żmudne oraz czasochłonne. Tymczasem dania z udziałem masła orzechowego są naprawdę proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo odżywcze. Pasta z fistaszków zawiera bowiem mnóstwo białka, błonnika i zdrowych tłuszczy, a więc makroskładników niezbędnych w diecie każdego człowieka. Oprócz wartości odżywczych, dodaje ona również bardzo dużo smaku posiłkom oraz świetnie nadaje się dla wegetarian, wegan, a także diabetyków czy osób chorujących na insulinooporność.

Czy masło orzechowe chroni przed nowotworami?

Jak pokazują liczne badania, spożywanie orzechów, a także masła orzechowego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania raka jelita grubego, endometrium, płuc i trzustki. Wpływają na to przede wszystkim polifenole, błonnik, witaminy oraz minerały zawarte w orzechach.

Musisz jednak pamiętać, że samo masło orzechowe nic nie wskóra, jeśli cała dieta nie będzie opierała się na zdrowych i pełnowartościowych produktach. Otóż w zdrowej diecie, zapobiegającej chorobom, w tym również nowotworom, warto do minimum ograniczyć spożywanie przetworzonych produktów. Jadłospis powinien być zaś bogaty w rośliny strączkowe, takie jak fasola, bób, ciecierzyca, soczewica itd.

Skład masła orzechowego ma ogromne znaczenie

Pamiętaj, każde masło orzechowe jest dobre. Krem z fistaszków, pasta pistacjowa, masło makadamia czy smarowidło z nerkowców – wszystkie te produkty to bardzo dobry, a wręcz idealny wybór, jeśli ich skład to 100% orzechów. W pastach orzechowych nie potrzeba żadnych dodatków, by smakowały lepiej. Tłuszcze utwardzone, cukier, aromaty czy konserwanty są zupełnie zbędne. Tak więc zanim sięgniesz po jakiekolwiek masło orzechowe, zawsze sprawdź etykietę produktu i upewnij się, że jego skład jest prosty oraz naturalny.

Masło orzechowe w codziennej diecie – z czym można je jeść?

Masło orzechowe jest niezwykle uniwersalna, ponieważ pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Możesz dodać je do słodkiej owsianki, jak i przygotować z niego sos do sałatki. To produkt, z którym warto trochę poeksperymentować, by poznać jego pełne możliwości.

Jeśli nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni, przedstawiamy Ci kilka prostych i praktycznych przepisów, które z pewnością zainspirują Cię do samodzielnych eksperymentów:

  • Dodaje je do smoothie z bananem i borówkami
  • Posmaruj nim dwie kromki pełnoziarnistego chleba i połóż na wierzchu plasterki truskawek.
  • Dodaj go do sosu satay i podawaj jako dip do pieczonych warzyw.
  • Wykorzystaj je do przygotowania aromatycznego sernika orzechowego.
  • Posmaruj nim wafle ryżowe, ułóż na nim plasterki jabłka i posyp cynamonem.
  • Dodaj je do owsianki, jaglanki lub kaszy manny.
  • Wykorzystaj jako smarowidło do naleśników czy pankejków razem z owocami.
  • Sięgnij po nie, by przygotować pyszny krem z batatów z nutą orzechową.
4.7/5 - (3 votes)