Masło orzechowe fit idealne na Tłusty Czwartek
Ostatnie dni karnawału, czyli potocznie Ostatki, to nazwa odnosząca się do ostatniego tygodnia przed Wielkim Postem. Tradycyjnie w Polsce jest to czas przeznaczony na zabawę, tańce, a także ucztowanie. Jeśli wolisz trzymać linię, przygotuj pączki fit z masłem orzechowym.
Kiedy jest tłusty czwartek
Symboliczny początek Ostatków wyznacza Tłusty Czwartek, w Polsce znany lepiej jako dzień jedzenia pączków. Kto chce trzymać się polskiej tradycji, musi zjeść przynajmniej jednego pączka, ale im więcej tym lepiej. Kiedy jest Tłusty Czwartek? W 2020 roku wypada 20 lutego. Co jeśli nie chcesz objadać się kalorycznymi słodkościami? Możesz zrobić własne, czyli pączki fit z masłem orzechowym. Będą miały mniej kalorii i sztucznych dodatków, za to orzechowe nadzienie będzie smakować obłędnie.
Niskokaloryczne masło orzechowe
„Zjeść czy nie zjeść? Oto jest pytanie!” zastanawiają się zwolennicy zdrowej diety czekający na Tłusty Czwartek. Z jednej strony tradycja, z drugiej fit jadłospis. Z jednej pycha pączki rumieniące się w cukierniach, z drugiej godziny wypocone na siłowni. Jeśli nie chcesz rezygnować z tradycji, lecz jednocześnie nie uśmiecha Ci się pochłanianie 800 kalorii, zrób własne pączki fit z masłem orzechowym. I nie, nie muszą to być słynne pączki Anny Lewandowskiej z ziemniaków. Proponujemy Ci pyszniutkie i zdrowe pączki z nadzieniem migdałowym.
Masło migdałowe to najmniej kaloryczna wersja orzechowych smarowideł, a jednocześnie prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych składników odżywczych. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas, witaminę E, niacynę oraz antyoksydanty. Odchudzone pączki zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, będziemy piec. Dzięki temu pozbawimy je sporej dawki zbędnych kalorii, ale nie smaku. Wciąż będą to pyszniutkie pączusie, którymi możecie uraczyć całą rodzinę wliczając babcię.
Pączki z masłem orzechowym
Przepis na pączki z masłem orzechowym w wersji fit opiera się na mące ziarnistej oraz zamiennikach cukru. Mąka z pełnego przemiały doskonale się do tego nadaje, a najlepsze pączki wyjdą jeśli mąką torową pomieszacie pół na pół z pełno ziarnistą. Aby przepis był maksymalnie fit, proponujemy także użycie mleka o,5% tłuszczu, a zamiast cukru dodajecie ksylitolu. Z podanych proporcji powinno wyjść wam 10-12 pączków średniej wielkości. Kalorie to ok 170 na jeden pączek, podczas gdy pączek tradycyjny na Tłusty Czwartek ma ich 300-400.
Drożdże z cukrem wsypujemy do dużej miski i rozrabiamy widelcem dodając ciepłe mleko. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 15 minutach do zaczynu dodajemy jajko i miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy też ksylitol lub miód oraz przesianą mąkę obu typów. Wyrabiamy ciasto i zagniatamy. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 45-60 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie rozkładamy masę na stolnicy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. W cieście za pomocą krawędzi szklanki lub kubka wycinamy okręgi. Na środku dajemy po łyżeczce masła migdałowego – to właśnie nasze orzechowe nadzienie fit. Zaklejamy brzegi i formujemy kule. Przygotowujemy blachę, na której rozkładamy papier do pieczenia. Gotowe kule układamy na blasze w pewnej odległości od siebie. Przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia i znowu odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 45 min). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Pączki smarujemy roztrzepanym białkiem lub mlekiem i wstawiamy na ok. 18 minut do piekarnika. Po wyjęciu pączki możemy posmarować resztą masła z migdałów i posypać wiórkami kokosowymi. Pączki fit na Tłusty Czwartek gotowe!