Naturalna miazga orzechowa
Choć miazga orzechowa jest produktem typowo amerykańskim, na dobre zagościła także na polskich stołach. Jest to wszak produkt o naprawdę szerokim zastosowaniu, a do tego idealny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Co takiego wyróżnia miazgę orzechową?
Miazga orzechowa to nic innego, jak masło orzechowe czy pasta orzechowa – nazwy te stosuje się bowiem zamiennie. Jest jednym ze składników zdrowej i zróżnicowanej diety. Dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jest ulubionym produktem sportowców, wegetarian, wegan, a także cukrzyków!
Miazga z orzechów laskowych
Zacznijmy od miazgi z orzechów laskowych, która jest ciekawą alternatywą dla klasycznego smarowidła z orzechów. Ma bardzo wielu fanów ze względu na swój subtelny smak – naprawdę świetnie smakuje nawet solo! Dodatkowo zawiera witaminę E i B3 oraz wapń, fosfor, jak również potas. Jest także doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Miazga z orzechów laskowych ma delikatną, lekko płynną konsystencję, dlatego świetnie sprawdzi się zarówno jako składnik potraw wytrawnych, jak i deserów. Będzie na przykład idealnym dodatkiem do domowej Nutelli, której bazą są właśnie orzechy laskowe.
Miazga fistaszkowa
Miazga fistaszkowa to klasyk, który nigdy się nie nudzi! Zwiera dużo białka (aż 26 g na 100 g produktu), dlatego świetnie sprawdzi się jako składnik diety sportowców czy osób na diecie bezmięsnej. Ciekawym faktem jest, że miazga fistaszkowa wspomaga pracę układu nerwowego i w konsekwencji łagodzi nerwy, obniża poziom stresu, a nawet poprawia jakość snu. Ponadto zawiera potas, chroniący przed nadciśnieniem, z którym problem ma już co trzeci Polak.
Coraz częściej powstają także wariacje na temat klasycznej miazgi fistaszkowej, np. w postaci miazgi z kawałeczkami orzechów, które nadają jej przyjemnej chrupkości. To świetny pomysł na przekąskę na podwieczorek, chociażby w połączeniu z plasterkami jabłek. Pychota!
Miazga migdałowa
Miazga migdałowa to zaś jedno z najwspanialszych źródeł witaminy B2, witaminy E oraz błonnika. Pod tym względem jest bezkonkurencyjna! Ponadto migdały poprawiają koncentrację, a to wszystko za sprawą zawartości miedzi i manganu. Miazga migdałowa jest także skutecznym produktem w profilaktyce cukrzycy i chorób serca. Z kolei zawartość fenyloaleiny w migdałach poprawi funkcjonowanie układu nerwowego.
Miazga przygotowywana jest najczęściej ze słodkich pieczonych migdałów, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do lodów, ciasteczek, zup, a także wielu dań kuchni wegańskiej. To naprawdę różnorodny produkt o intensywnym, ale przyjemnym smaku, który doda Twoim potrawom zupełnie nowego charakteru.
Miazga z nerkowców
Miazga z nerkowców to produkt bogaty w przeciwutleniacze, dlatego uważana jest za doskonały składnik w profilaktyce chorób nowotworowych. Warto więc każdego dnia urozmaicić swoją dietę choć trzema łyżeczkami miazgi z orzechów nerkowca, które z całą pewnością pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu. Stanowi ona świetny dodatek do naleśników, pankejków czy owsianek. Na bazie miazgi można także wykonać pyszne i zdrowe batoniki orzechowe. Pomysłów jest naprawdę wiele! Jeśli lubisz nerkowce, koniecznie poeksperymentuj z miazgą orzechową!
Miazga z pistacji
Na koniec kilka słów o wyjątkowej miazdze z pistacji, która jest rzadziej spotykana, ale jakże pyszna! Jej dostępność jest zdecydowanie mniejsza, co wynika z faktu, że trudno znaleźć naprawdę dobrej jakości pistacje, które sprawdzą się do przygotowania miazgi. Najlepsze są zdecydowanie te ze słonecznej Kalifornii! Znajdziesz je w dobrych sklepach z masłem orzechowym.
Miazga pistacjowa ma nieco inny smak niż pozostałe miazgi orzechowe. Jej oryginalny smak sprawia, że świetnie wzbogaca każde danie – zarówno potrawy mięsne, wegetariańskie, jak również desery czy wypieki. Będzie dobrą podstawą sosów do warzyw czy mięsa, a także znakomitym składnikiem na lody. Domowe lody pistacjowe – brzmi pysznie, prawda?