Masło orzechowe czy orzechy – co jest lepsze?
Zarówno masło orzechowe, jak i orzechy stanowią pyszną przekąskę oraz świetny dodatek do wielu dań. Jednak czy są tak samo zdrowe? Czy zawierają tyle samo wartości odżywczych? Czy można mówić o wyższości jednego produktu nad drugim? Co jest lepsze – masło orzechowe czy orzechy? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, zapraszamy Cię do lektury naszego artykułu!
Spis treści (kliknij aby szybko przejść):
- Co jest zdrowsze: masło orzechowe czy orzechy?
- Jakie masło orzechowe jest najlepsze?
- Poznaj zalety masła orzechowego
Co jest zdrowsze: masło orzechowe czy orzechy?
Orzechy oraz masło orzechowe to tak samo dobre, a także zdrowe produkty, które różni w zasadzie wyłącznie konsystencja. Proces mielenia orzechów na masło sprawia, że mogą być one wykorzystywane w rozmaity sposób. Tak więc nie można mówić o wyższości jednego produktu nad drugim. Wybór konkretnego produktu zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Tak czy siak, zdecydowanie warto dodać do swojej diety masło orzechowe czy orzechy!
Jest jednak pewna kwestia, którą należy koniecznie podkreślić. Jeśli chcesz włączyć do swojego jadłospisu zdrowe produkty, w obu przypadkach wybieraj tylko te bez dodatków, a więc bez cukru, soli czy tłuszczu. Orzechy, jak również masło orzechowe nie potrzebują żadnych wzmacniaczy czy polepszaczy, ponieważ same w sobie są pyszne, a co najważniejsze – bardzo zdrowe.
Jakie masło orzechowe jest najlepsze?
Jeśli zastanawiasz się, jakie masło orzechowe warto włączyć do swojej codziennej diety, spieszymy z odpowiedzią. Otóż przede wszystkim zawsze zwracaj uwagę na skład pasty z orzechów. Nawet gdy na opakowaniu widnieje napis: „pasta arachidowa”, „masło z nerkowców” czy „miazga migdałowa”, koniecznie spójrz na etykietę produktu i upewnij się, że składa się on ze zmielonych orzechów bez dodatku cukru, syropu glukozowego, aromatów, tłuszczy utwardzonych czy konserwantów.
Ale czy dodatki w paście orzechowej zawsze są złe? Oczywiście, że nie! Niekiedy są to bardzo ciekawe kombinacje składników, które warto wypróbować. Jak w przypadku naszego masła nerkowca z kokosem, gdzie 90% składu stanowią surowe orzechy nerkowca, zaś zaledwie 10% surowy kokos, który w ciekawy sposób podkręca smak produktu. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych jest także pasta z pistacji z solą himalajską, która stanowi zaledwie 1,1% składu naszego produktu, a znakomicie wzbogaca smak kremu orzechowego.
Podsumowując, warto zwracać uwagę, jaki jest stosunek masła orzechowego do innych składników i wybierać takie produkty, w których zdecydowanie przeważają zmielone orzechy.
Poznaj zalety masła orzechowego
Masło orzechowe to doskonała alternatywa dla orzechów. Ma mnóstwo zastosowań, dlatego też niezwykle łatwo jest włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Może stanowić dodatek do owsianek, naleśników, pankejków, koktajli owocowych, ale nie tylko. Ze względu na płynną konsystencję, z powodzeniem dodaje się je do ciast, tortów czy babeczek. To wciąż jeszcze nie wszystko, ponieważ zarówno masło orzechowe smooth, jak i pasta orzechowa crunchy są znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych, takich jak zupy, sałatki, stir fry, pierogi, burgery, pasty i wiele innych!
Ponadto pasta orzechowa to również świetna opcja dla osób, które nie przepadają za orzechami w czystej postaci, a także dla dzieci, które potrzebują w swojej diecie zdrowych tłuszczy i białka, ale niechętnie sięgają po orzechy. Masło z orzechów można w bardzo prosty sposób wkomponować w wiele dań i tym sposobem wzbogacić je o wiele cennych składników odżywczych.
Warto wspomnieć również o tym, że na bazie masła orzechowego można przygotować domową wersję popularnego kremu czekoladowego, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Z pomocą pasty z orzechów laskowych odtworzyć go w zdecydowanie zdrowszej wersji. Oprócz 200 g masła laskowego będziesz potrzebować tylko: 4 łyżek kakao, 10 daktyli i pół szklanki wody. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez pół godziny, a następnie zmiel wszystko na gładką masę przy pomocy blendera i gotowe! Twoim domowym kremem czekoladowym możesz posmarować świeży chleb czy cieplutkie bułeczki. Ponadto będzie idealnie pasować do owsianek oraz jaglanek!
Masło orzechowe arachidowe to także doskonałe źródło białka, w tym argininy, czyli aminokwasu, który stanowi ważny budulec mięśni, a także korzystnie wpływa na wytrzymałość fizyczną. Stąd też jest polecanym składnikiem diety sportowców i osób aktywnych fizycznie. Co więcej, pastę orzechową dobrze jest włączyć do menu wegańskiego oraz wegetariańskiego, z których wyklucza się produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej białka zawierać będzie zdecydowanie zdrowe masło orzechowe arachidowe oraz masło migdałowe prażone.