Jaki krem orzechowy wybrać?

krem orzechowy a maslo orzechowe

Od hipermarketów po maleńkie osiedlowe sklepiki – w każdym z nich znajdziemy dziś najróżniejsze kremy orzechowe. Zaczyna się więc pojawiać pytanie – jaki wybrać? Który będzie najlepszy, najsmaczniejszy i najbardziej odżywczy? Na te i kilka innych ważnych pytań odpowiadamy w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!

Krem orzechowy a masło orzechowe

Na wstępie warto odpowiedzieć sobie na pytanie, które nurtuje pewnie wiele osób. Czy krem orzechowy jest tym samym, co masło orzechowe? A może te dwa produkty różnią się od siebie konsystencją, smakiem czy też składem? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: te dwa produkty nie różnią się od siebie absolutnie niczym. Ich nazwy stosowane są zamiennie, dlatego na etykietach niektórych smarowideł możesz przeczytać hasło „krem orzechowy”, a na innych „masło orzechowe”. Generalnie najistotniejszym aspektem, który różnicuje wszystkie produkty wykonane z orzechów, jest skład.

Po pierwsze – skład

No właśnie, skład przy wyborze kremu orzechowego odgrywa najistotniejszą rolę. Wybieraj produkty, które w składzie mają 100% orzechów – bez dodatku cukru, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku. Oczywiście dużą popularnością cieszą się teraz różne inne kompozycje smakowe w smarowidłach orzechowych, dlatego niekiedy znajdziemy w nich dodatek kokosa, soli himalajskiej czy połączenie kilku orzechów. Dotyczy to chociażby naszego kremu Cztery Orzechy, który w składzie ma 25% nerkowców, 25% prażonych orzechów laskowych, 25% migdałów oraz 25% prażonych orzechów arachidowych. Pamiętaj więc – w smarowidłach orzechowych należy unikać przede wszystkim zbędnych dodatków, które psują czysty skład produktu.

Rodzaje kremów orzechowych

Choć wśród smakoszy past orzechowych największą popularnością cieszy się zdecydowanie krem z orzechów arachidowych, rozpiętość smaków smarowideł jest dzisiaj zaskakująco duża. Możesz na przykład wybrać:

  • Krem pistacjowy – powstaje z pieczonych pistacji i ma naprawdę wyjątkowy smak. Nie trzeba go podkreślać już żadnymi dodatkami. Powinien spróbować go każdy miłośnik kremów orzechowych.
  • Krem z orzechów laskowych – jest dosyć płynny w porównaniu na przykład z kremem z arachidów. Powstaje z prażonych wcześniej orzechów i ma mocny, lekko gorzki, ale bardzo bogaty smak.
  • Krem z nerkowców – zdecydowanie najsłodszy ze wszystkich kremów orzechowych. Ma subtelny i delikatny smak. Jest bardzo kremowy – w konsystencji podobny do pasty z fistaszków.
  • Krem z migdałów – to produkt, który powstaje ze słodkich migdałów i ma naprawdę dużą zawartość białka oraz mnóstwo składników odżywczych. Jego konsystencja sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach.
  • Krem orzechowy crunchy – to także bardzo ciekawy produkt. W jego składzie znajdują się kawałki orzechów, dzięki czemu jest przyjemnie chrupiący i idealnie nadaje się na przekąskę.
pyszne i zdrowe kremy orzechowe

Pyszne i zdrowe kremy orzechowe

Każdy z kremów, które przedstawiliśmy powyżej świetnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak również wytrawnych. To naprawdę uniwersalne produkty. Przydadzą się w kuchni i z pewnością szybko wpiszą się w Twój codzienny jadłospis. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz. 😊