10 porcji / 1170 kcal

Krem migdałowy – idealny do ciast i deserów

Składniki

70 g masła migdałowego
330 ml mleka
70 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
25 g mąki pszennej
4 żółtka

Przepis

Jest to przepis na niezwykle uniwersalną masę do tortów, deserów, a nawet do kanapek. Przygotowanie kremu migdałowego jest naprawdę bajecznie proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.

Na początku przygotuj garnek, a następnie wlej do niego mleko i podgrzewaj je do momentu, aż będzie bardzo gorące. W międzyczasie weź miskę i wymieszaj w niej żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym za pomocą miksera, aż utworzy się gładka, puszysta masa. Teraz dodaj do niej mąkę i ponownie zmiksuj do momentu, gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję.

Teraz do miski z przygotowaną masą powoli wlewaj gorące mleko i miksuj na najmniejszych obrotach. Gotową masę przelej do garnka i ponownie podgrzej na średnim ogniu do czasu, aż krem zacznie gęstnieć i się gotować. Musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ masę trzeba cały czas mieszać przez około 15 minut.

Po tym czasie odstaw krem do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego masło migdałowe. Jeśli masz ochotę, możesz także wzbogacić go o garść pokruszonych migdałów, które dodadzą kremowi chrupkości. Smacznego!

Do czego można użyć kremu migdałowego?

Jeśli jesteś na diecie, lepiej od razu skocz do naszych innych przepisów, ponieważ krem migdałowy zdecydowanie nie jest dietetyczny. Ale bez wątpienia wart grzechu! 😉 Słodki, delikatny, kremowy – po prostu rozpływa się w ustach. Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem go prosto z garnka. Jeśli jednak Ci się to uda, możesz zaserwować go na przykład na śniadanie. To świetny dodatek do świeżej, jeszcze ciepłej bułki czy rogalika. Gwarantujemy, że takie połączenie będzie smakowało idealnie z filiżanką mlecznego cappuccino. Pycha!

Krem migdałowy nada się także doskonale jako masa to ciast i tortów czy też babeczek. Idealnie słodka masa orzechowa doda Twoim wypiekom wyjątkowego smaku! Takie smarowidło sprawdzi się również jako składnik deserów. Krem migdałowy, świeże owoce, pokruszone herbatniki i masz gotowy, bardzo szybki pomysł na poobiednią przekąskę.

Warto mieć go w zanadrzu, gdy zachce Ci się czegoś słodkiego. Kremem migdałowym można bowiem wzbogacić bardzo wiele dań, np. owsiankę, naleśniki, pankejki czy placuszki twarogowe.

Pamiętaj, by przechowywać go w lodówce. Dzięki temu przedłużysz jego ważność nawet o kilka tygodni.