Masło orzechowe dla dzieci

Obecność orzechów w diecie dzieci to temat dość kontrowersyjny. Część rodziców uważa, że powinno się ich unikać, inni zaś dość wcześnie wprowadzają je do jadłospisu swoich pociech. Jak jest w rzeczywistości? Czy masło orzechowe jest zdrowe dla dzieci? A jeśli tak, to kiedy można zacząć podawać je maluchowi? Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule. Zapraszamy!

Masło orzechowe dla dzieci

Czy masło orzechowe jest zdrowe dla dzieci?

Wybierając masło orzechowe dla dzieci przede wszystkim zwróć uwagę na skład. Najlepsze produkty to takie, które są zrobione w 100% z orzechów. Unikaj maseł z dodatkiem cukru, konserwantów czy innych polepszaczy. To produkty, których skład pozostawia wiele do życzenia, a do tego zupełnie nie są warte swojej ceny. Natomiast naturalne masło orzechowe, przygotowane z samych orzechów to przede wszystkim źródło białka, tłuszczów, witamin i minerałów, przeciwutleniaczy oraz aminokwasów. Wiele, jak na jeden produkt, prawda?

Masło orzechowe ma mnóstwo korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim wpływa pozytywnie na pracę serca oraz jelit. Wystarczy już łyżka masła dziennie, by dostarczyć organizmowi kompleksowego zestawu składników odżywczych. Jest ono zdrowe zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ale kiedy można zacząć podawać je maluchowi?

Masło orzechowe dla dzieci – od kiedy?

Jeśli chodzi o moment pierwszego podania dziecku orzechów, jest to dla wielu temat niezwykle sporny. Jedni uważają, że należy poczekać, aż dziecko skończy rok z obawy przed alergią, inni podają maluchowi orzechy w postaci masła już na samym początku rozszerzania diety. Kto ma rację? To zależy. Badania wykonywane w ostatnich latach wykazały, że możliwość wystąpienia reakcji alergicznej na orzechy u dzieci ściśle koreluje z tym, czy mamy spożywały orzeszki w trakcie karmienia piersią.

kanapka z masłem orzechowym

Najniższe występowanie reakcji alergicznej (1,7%) w wieku 7 lat zaobserwowano wśród dzieci, których matki spożywały orzeszki ziemne podczas karmienia piersią i wprowadzały je do diety malucha, np. w postaci masła orzechowego przed 12 miesiącem życia. Występowanie alergii było znacznie wyższe, jeśli matki spożywały orzeszki ziemne podczas karmienia piersią, ale opóźniały wprowadzanie ich do diety swoich dzieci (15,1%) lub jeśli matki unikały samych orzeszków ziemnych, ale bezpośrednio wprowadzały je do jadłospisu malucha przed 12 miesiącem życia (17,6%).1

Podsumowując, bardzo ważne jest, by dziecko miało jakikolwiek kontakt z alergenami nie tylko aktywnie, czyli podczas rozszerzania diety, ale także pasywnie, właśnie poprzez mleko matki. Mitem jest więc stwierdzenie, że eliminując spożycie orzechów w diecie dziecka i matki karmiącej, chronimy malucha przed alergią. Jak pokazują badania, jest zupełnie odwrotnie.

Nutella z masła orzechowego

naleśniki z nutellą z masła orzechowego

Masło orzechowe dla dzieci można podawać swoim pociechom pod różnymi postaciami. Jednym z pomysłów jest przygotowanie domowej Nutelli. Każdy maluch uwielbia przecież łakocie. Zamiast kupować mu niezdrowe ciastka, cukierki czy wafelki, wspólnie wykonajcie przysmak, który podasz dziecku bez wyrzutów sumienia. Poniżej przedstawiamy najprostszy przepis na domową Nutellę, wykonaną na bazie masła orzechowego.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 200 g masła orzechowego (najlepiej masło z orzechów laskowych lub arachidowych)
  • 50 g czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub syropu klonowego
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę oleju, np. kokosowego

By wykonać domową Nutellę będziesz potrzebować garnka i szklanej miski, ponieważ na samym początku musisz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy uzyska już konsystencję płynną, odstaw ją do wystygnięcia. Teraz weź słoik, w którym będziesz przechowywać swoją Nutellę i przełóż do niego masło orzechowe, następnie dodaj przestudzoną czekoladę oraz resztę składników. Na koniec wymieszaj wszystko i… GOTOWE! Tak przygotowaną domową Nutellę możesz użyć do pieczywa, naleśników czy pankejków. To także świetny dodatek do ciast, tortów czy babeczek. Twój maluch na pewno polubi ten przysmak!

Jakie masło orzechowe dla niemowlaka?

Zanim podejmiesz decyzję o tym, by włączyć do diety niemowlaka masło orzechowe, dobrze to zaplanuj, ponieważ nie masz żadnej gwarancji, że Twój maluch nie jest na nie uczulony. Stąd też dobrym pomysłem jest wprowadzanie masła orzechowego stopniowo i obserwowanie reakcji dziecka.

Unikanie masła orzechowego nie jest jednak dobrym rozwiązaniem ze względu na to, że – jak wspominaliśmy – nie wprowadzając do diety dziecka masła orzechowego, nie chronisz go przed alergią. Masło orzechowe, podobnie jak inne produkty spożywcze, możesz zacząć włączać do diety niemowlaka od początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu życia. Pamiętaj o tym, by po wprowadzeniu masło orzechowe stało się częścią jadłospisu dziecka. Dobrze więc, by co jakiś czas pojawiało się w jego posiłkach.

Wybierając masło orzechowe dla niemowlaka, nigdy nie sięgaj po pierwszy z brzegu produkt z półki sklepowej. Koniecznie zapoznaj się ze składami past orzechowych, zanim je kupisz. Najlepszym wyborem będzie naturalne masło orzechowe bez żadnych dodatków. Unikaj produktów z jakimikolwiek konserwantami, olejem palmowym, cukrem i innymi polepszaczami smaku.

Jeśli chodzi o najlepszy rodzaj masła orzechowego dla niemowlaka, niech to będzie taki, który najbardziej lubi Twoje dziecko. Większość rodziców zaczyna od klasycznego masła arachidowego, jednak do wyboru jest ich znacznie więcej. To m.in. masło migdałowe, z orzechów makadamia, z nerkowców, z orzechów pekan, a także masło laskowe czy pistacjowe.

Pamiętaj, że masło orzechowe jest bogate w kalorie, dlatego podawaj je maluszkowi z umiarem, najlepiej w niewielkich ilościach (maksymalnie dwie łyżeczki dziennie), zawsze z uwzględnieniem innych składników diety niemowlęcia.

Jakie masło orzechowe dla dzieci?

Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc Ci w wyborze odpowiedniego masła orzechowego dla dzieci:

  • Sprawdź etykietę – jak już wspominaliśmy, bardzo ważny jest wybór masła orzechowego w oparciu o jego skład. Tak więc zwróć uwagę na to, co zawiera i jakich wartości odżywczych dostarczy Twojemu dziecku dana pasta z orzechów. Szukaj masła orzechowego bez dodatku cukru, soli i tłuszczów trans.
  • Wybierz naturalne masło orzechowe – naturalne masło orzechowe to takie, które produkowane jest z wysokogatunkowych składników, pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Najlepsze pasty to te wytwarzane z orzechów dojrzewających w Indiach, USA, Boliwii, Argentynie, Brazylii, Peru, Indonezji oraz Australii.
  • Zwróć uwagę na rodzaj orzechów – jak wiadomo, masło orzechowe może być produkowane z różnych rodzajów orzechów, takich jak orzechy ziemne, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe itd. Wybierz masło z orzechów, które nie wywołuje żadnej alergii u Twojego dziecka.
  • Wybierz masło orzechowe z wysoką zawartością białka – niektóre masła orzechowe zawierają więcej protein od innych. Jeśli Twoje dziecko ma niedobory białka, wybierz taką pastę z orzechów, która dostarcza go najwięcej, a więc najlepiej pastę z fistaszków lub migdałów.

Podsumowując, wybór odpowiedniego masła orzechowego dla Twojego dziecka powinien zależeć zarówno od jego preferencji smakowych, jak i potrzeb dietetycznych oraz alergii pokarmowych. Jeśli nie wiesz, które masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze, skonsultuj się z lekarzem lub dietetyka. Specjalistyczna pomoc może okazać się w tym przypadku naprawdę bardzo pomocna.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28916221

4.2/5 - (24 votes)