Masło orzechowe bez soli i cukru

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest znakomitym dodatkiem do codziennej diety. Oprócz tego, że ma cudowny smak, zawiera także mnóstwo wartościowych składników, które świetnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Co takiego zawiera masło orzechowe, ile ma kalorii i z czym można je jeść? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy poniżej. Zapraszamy do lektury!

masło orzechowe bez cukru
masło orzechowe bez cukru

Masło orzechowe bez soli i cukru – skład

Masło orzechowe bez soli i cukru to najzdrowsza forma pasty z orzechów. Warto również zwrócić uwagę na to, by w swoim składzie nie miała ona żadnych zbędnych dodatków w postaci tłuszczy utwardzonych czy konserwantów. To ważna wskazówka szczególnie dla wszystkich rodziców, którzy szukają odpowiedniego masła orzechowego dla dziecka. W diecie maluchów warto bowiem maksymalnie redukować ilość wszelkich zbędnych dodatków czy sztucznych polepszaczy smaku.

Klasyczna pasta arachidowa w swoim składzie na 100 g zawiera 46 g tłuszczu. Na pozór może wydawać się, że jest to dużo, ale w rzeczywistości rzadko kiedy zjadamy aż 100 g masła z orzechów. Po drugie warto pamiętać, że w znaczącej większości są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – działają przeciwzapalnie, a także wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Oprócz tego, w 100 g masła orzechowego z arachidów znajduje się jedynie 12 g węglowodanów, a tylko 6,4 g cukrów. Jest to więc idealny składnik diety osób, które borykają się z cukrzycą, insulinoopornością czy hiperinsulinizmem, a także dla wszystkich, chcących po prostu ograniczyć cukier w diecie.

Następny składnik to białko, którego w 100 g pasty arachidowej jest aż 26 g. Z tego względu masło z orzechów jest chętnie wybierane przez osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Ponieważ nie jedzą mięsa, szukają alternatywnych źródeł białka, które można dostarczyć organizmowi z pożywienia, a masło orzechowe jest jednym z nich.

Warto również pamiętać, że masło orzechowe to doskonałe źródło błonnika, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu, przez co chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Oprócz tego obniża stężenie glukozy we krwi i daje uczucie sytości na długie godziny, dlatego też polecany jest osobom na diecie redukcyjnej.

Masło orzechowe bez soli i cukru – kcal

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest nie tylko zdrowsze, ale i mniej kaloryczne. Na 100 g produktu, zawiera się w nim 581 kcal. Czy to dużo? Jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele składników odżywczych dostarcza organizmowi, można śmiało powiedzieć, że nie jest to dużo. Zwłaszcza, że dzienne spożycie pasty orzechowej określa się na ok. 20 g, co jest równowartością ok. 100 kcal. Warto wzbogacać nią owsianki lub jeść w połączeniu z owocami. Taki dodatek masła orzechowego obniża bowiem indeks glikemiczny posiłków.

Z czym jeść masło orzechowe bez cukru?

Jak wspomnieliśmy powyżej, masło orzechowe bez cukru jest świetnym dodatkiem do owsianek, a także jaglanek. To nieodzowny dodatek śniadań na ciepło. Masło z orzechów można także dodać do kaszy manny, płatków ryżowych czy ryżu na mleku. Doskonale komponuje się z owocami, a więc może być dodatkiem do smoothie bowl. Pasuje także do przeróżnych wypieków, np. brownie czy chlebka bananowego, a oprócz tego jest doskonałą bazą do pysznych ciasteczek owsianych.

Wiele osób uwielbia dodawać masło orzechowe bez cukru także do dań wytrwanych. Jest ono podstawą słynnego indonezyjskiego sosu satay, który najczęściej podawany jest do kurczaka. Sos orzechowy jest także pysznym dodatkiem do spring rolls. Co więcej, na bazie pasty orzechowej można również przygotować wiele rozmaitych zup czy sosów do makaronu.

masło orzechowe bez soli
masło orzechowe bez soli

Masło orzechowe bez soli i cukru – przepis

Przepis na masło orzechowe nie jest trudny, ponieważ wystarczą do tego dobrej jakości orzechy oraz blender. Jest jednak jedno małe „ale”, ponieważ przepis ten wymaga zastosowania naprawdę dobrego blendera. Bez solidnego urządzenia, które zmieli orzechy na masło, lepiej nie próbować robić go w domu. Jeśli nie będzie miał odpowiedniej mocy, może się to skończyć spaleniem blendera.

Do wykonania masła orzechowego najlepiej użyć blendera kielichowego. By zrobić domową pastę z orzechów bez soli i cukru, należy do kielicha blendera wrzucić ulubione orzechy, a następnie włączyć najwyższe obroty urządzenia i odczekać około dwie minuty. Po tym czasie warto sprawdzić, czy nie trzeba dodać do masy odrobiny oleju. Może się bowiem okazać, że pasta jest zbyt sucha. Następnie znów włączamy blender na najwyższe obroty i czekamy, aż masa będzie gładka.

Masło orzechowe bez soli i cukru – gdzie kupić?

Dla osób, które nie mają możliwości czy czasu, by samodzielnie wykonać domową pastę z orzechów, dobrą alternatywą są gotowe masła orzechowe bez soli i cukru. Warto zawsze sprawdzać ich składy, czy na pewno nie kryją się w nich żadne zbędne dodatki. Oczywiście nie wszystkie dodatki w maśle orzechowym są złe. W ofercie Maslove znajdziesz nie tylko klasyczne masła orzechowe, ale również masło solone, które ma sól himalajską w składzie. Warto pamiętać, że taki mały dodatek nie zaszkodzi, a wręcz ciekawie podkręci smak klasycznej pasty z arachidów. Co ważne, sól himalajska jest solą naturalnego pochodzenia. Nie jest przetwarzana ani oczyszczana chemicznie, jak chociażby zwykła sól kuchenna. Zawiera też naprawdę dużą ilość minerałów.

5/5 - (2 votes)