6 porcji

Satay z indyka z arachidowym masłem orzechowym

Składniki

600 g piersi z indyka
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 szalotka
100 ml wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 limonki
2 papryczki chili
200 g arachidowego masła orzechowego
długie patyczki do szaszłyków
sól
olej do smażenia

Przepis

Indyka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w cienkie i długie pasy, lekko skrop olejem i posól. Przełóż do miski. W silnym blenderze zblenduj rozgnieciony czosnek, pokojoną szalotkę, pocięty drobno imbir i chili. Dodaj mleko kokosowe i masło orzechowe crunchy. Rozciągnij sos wodą, dodaj skórkę i sok z limonek a na końcu sos sojowy i ocet. Sprawdź smak, dopraw solą i zalej sosem indyka. Marynuj około 1 godziny w lodówce. Nabijaj na patyczki tak jakbyś nabijał węża 😊. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu węglowym. Gotowe