2 porcje / 153 kcal

Spring Rolls w sosie orzechowym

Składniki

4 sztuki papieru ryżowego
25g kapusty czerwonej
40g marchwi
jedna łyżka szczypioru
15g selera naciowego
45g mango
30g awokado
kolendra
120g masła orzechowego
100 g bulionu warzywnego
20 ml sosu sojowego
10 ml soku z limonki
5 melasy
kmin
ostra papryka w proszku
15g białego sezamu

Przepis

Obrane warzywa i owoce kroimy w drobne słupki, natomiast kolendrę i szczypior kroimy bardzo drobno. Papier ryżowy moczymy w wodzie i układamy na nim warzywa i owoce wraz z ziołami. Zawijamy podobnie jak krokiety, tak aby boki były zamknięte i całość się trzymała. Do przygotowania sosu potrzebujemy blendera. Wlewamy do niego bulion warzywny, dodajemy masło arachidowe, sos sojowy, melasę i całość blendujemy do momentu uzyskania lekko płynnej konsystencji. Na koniec doprawiamy kminem i ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.